Audacity.cz/Fórum/Jaké efekty doporučujete pro silnější mastering zvuku?

Jaké efekty doporučujete pro silnější mastering zvuku?

Když se bavíme o masteringu, většinou se snažíme dosáhnout toho nejlepšího možného zvuku, který bude znít silně a profesionálně. Chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní efekty používáte při masteringu, abyste dosáhli tohoto cíle? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás používá kompresory, ekvalizéry nebo dokonce limitery. Jaký typ komprese dáváte přednost – analogovou nebo digitální? A co se týče ekvalizace, jaké frekvence si hrajete, abyste docílili té správné hutnosti zvuku? Někdo mi říkal, že přidání trošku saturace může udělat zázraky, tak bych rád věděl, zda máte s tímto efektem nějaké zkušenosti. A co stereo šířka a prostor – používáte nějaké techniky, které by mohly zvuk lépe rozšířit? Dále mě zajímá, jestli se snažíte o maximální loudness bez ztráty kvality zvuku a jak toho dosahujete. Můžete prosím sdílet vaše tipy a triky na mastering? Rád bych se poučil od vás zkušených zvukařů a zjistit, co funguje nejlépe pro různé žánry. Děkuji předem za vaše rady!

154 slov
1.5 minut čtení
23. 6. 2021
Markéta Kopalová
Markéta Kopalová

Když se bavíme o masteringu, tak kompresor je fakt základ. Většinou používám nějaký decentní analogový, protože ten zvuk je prostě teplejší. Ale digitální taky udělá slušnou práci, záleží na tom, co zrovna děláš. Ekvalizér je další must-have, já osobně se zaměřuju na ty střední frekvence, třeba kolem 1-3 kHz, aby to mělo šťávu. A jasně, trocha saturace může udělat zázraky, dodá to hloubku a barvu. Co se týče stereofonie, snažím se hrát s panoramou, aby to neznílo plochě – nějaké stereo widening pluginy jsou fajn, ale s mírou. A loudness? Snažím se dostat maximum bez přehnanýho klipování, takže limiter na konci je jasná volba. Každopádně je dobrý si hrát a hledat to svoje; každý žánr potřebuje něco jiného.

118 slov
1.2 minut čtení
14. 12. 2024
Marcela Malá
Marcela Malá

Když se bavíme o masteringu, tak já většinou začínám s EQ, abych vyčistil nežádoucí frekvence a pak si hraju s kompresí. Osobně preferuju analogové kompresory, mají takový hezký teplejší zvuk. Limitery používám na konci, abych dosáhl té loudness, ale snažím se to nepřehnat, aby zvuk neztratil dynamiku. Saturace je fakt super tip, tady se hodně vyplatí přidat trošku, zní to pak víc plně. Co se týče stereo šířky, používám nějaké rozšiřující plug-iny, ale opatrně, ať to nezkazím. Vždycky se snažím udržet rovnováhu mezi hlasitostí a kvalitou zvuku. Každý žánr chce trochu jiný přístup, ale tyhle základní efekty většinou platí pro všechno.

101 slov
1 minut čtení
10. 6. 2024
Jan Jonáš
Jan Jonáš