Audacity.cz/Fórum/Jak efektivně odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Jak efektivně odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Mám problém s nahrávkami, které jsem udělal v Audacity. Měl jsem na pozadí nějaký šum, což mi kazí celkovou kvalitu zvuku. Zkoušel jsem různé věci, ale stále se mi nedaří ten šum pořádně odstranit. Hledal jsem nějaké návody a tipy, ale není to úplně jasné. Jak vlastně funguje ten proces odstranění šumu? Můžete mi poradit, jaké nástroje nebo efekty bych měl použít? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické nastavení, které by mohlo pomoci. A co když je šum hodně silný? Můžu s tím něco udělat, nebo je lepší mít záznam znovu? Jak dlouho by to mělo trvat? Děkuji za každou radu!

103 slov
1 minut čtení
22. 1. 2020
František Duchoň
František Duchoň

Odstranění šumu v Audacity je celkem snadné, i když to chce trošku cviku. Takže, první krok je najít část nahrávky, kde slyšíš jen ten šum bez mluvení nebo hudby. Označ tu část myší a pak jdi do menu Efekty > Odstranit šum. Tam vyber "Získat profil šumu". Tím Audacity zjistí, co má odstranit.

Pak označ celou nahrávku a znovu otevři Efekty > Odstranit šum. V okně si nastavíš, kolik decibelů chceš odstranit a jak moc agresivní to bude. Zkus třeba 12 dB a 6. To by mělo být v pohodě. Dej "OK" a mělo by to udělat kouzlo.

Když je ten šum fakt silnej, můžeš to zkusit několikrát, ale pozor, ať ti pak nezní nahrávka jako robot. Kdyby to fakt nešlo, zvaž znova nahrát nebo použít externí pluginy na čištění zvuku.

Časově to zabere tak pár minut – hlavně ta příprava a testování nastavení. Držím palce!

143 slov
1.4 minut čtení
1. 12. 2024
Eliška Holubová
Eliška Holubová

Odstranění šumu v Audacity může být trochu oříšek, ale není to nemožné. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum, ideálně bez jakéhokoliv zvuku. Potom jdi na Efekty > Odstranit šum a zvol možnost „Získat profil šumu“. Pak označ celou nahrávku a znova klikni na Efekty > Odstranit šum. Zde si hraj s parametry, jako je úroveň odstranění šumu a citlivost. Měj na paměti, že když nastavíš hodnoty moc vysoko, může to poškodit i tvůj zvuk. Takže zkus něco jako 12-15 dB pro odstranění šumu a citlivost okolo 6-10.

Pokud je šum opravdu silný a nedá se to zachránit, může mít smysl udělat novou nahrávku, pokud to jde, protože silný šum může být těžké úplně odstranit bez ztráty kvality. Co se týče času, tak to záleží na délce nahrávky a jak moc experimentuješ s nastavením. Někdy stačí pár minut, jindy to může trvat déle. Nejlepší je to vyzkoušet a přizpůsobit si to podle potřeby.

155 slov
1.6 minut čtení
23. 2. 2023
Věra Škodová
Věra Škodová