Audacity.cz/Fórum/Jak poznám, že jsem to s autotune přehnal?

Jak poznám, že jsem to s autotune přehnal?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem experimentoval s autotune a už teď cítím, že něco není v pořádku. Chci se zeptat, jak vlastně poznat, že jsem to s autotune fakt přehnal. Je jasné, že autotune může udělat zázraky a dodat vokálům ten správný šmrnc, ale jakmile ho člověk použije moc, tak to začne znít divně. Už teď se mi zdá, že moje skladby zní příliš uměle a ta přirozenost se nějak vytrácí. Dáváte třeba pozor na to, kolik efektu dávám na svůj hlas? Jaké jsou takové ty varovné signály, že už to není ono? Mám pocit, že když se poslouchám zpětně, tak místo abych slyšel svůj vlastní styl, slyším jen prázdný zvuk. Kolik autotune je ještě v pohodě a kdy už to přestává mít smysl? Můžete mi říct, co byste dělali jinak nebo jaké máte tipy na vybalancování toho efektu? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, protože se mi zdá, že se v tom docela ztrácím.

159 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2021
Viktor Říha
Viktor Říha

Když máš pocit, že tvůj hlas zní uměle a že se vytrácí ta přirozenost, je to často známka, že jsi s autotune fakt přehnal. Varovný signál je třeba, když místo tvého originálního stylu slyšíš jen prázdný zvuk nebo jakoby robotický efekt. Zkus si poslechnout svoje nahrávky na různých zařízeních, jako jsou sluchátka nebo repráky, a uvidíš, jestli ten efekt pořád sedí. Můžeš taky zkusit experimentovat s intenzitou autotune – třeba ho nastavit na menší hodnoty a podívat se, jestli to víc sedí k tvému projevu. Dobrý tip je taky kontrolovat si detaily – pokud ti některé pasáže zní jako by byly vytržené z kontextu nebo moc křičí o pozornost, tak je čas ubrat. Někdy je lepší nechat vokály víc „nahé“ a používat autotune spíš v pozadí než jako hlavní herce. V konečným důsledku bys měl mít radost ze svého zvuku a cítit se s ním komfortně.

146 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2024
Olga Vojtěchová
Olga Vojtěchová

Tohle je často problém, co řeší spousta lidí, co se snaží s autotune experimentovat. Hlavně když máš tendenci to používat moc, tak to začne znít uměle a ztrácíš tím svůj osobní styl. V první řadě, když slyšíš, že vokály zní jako roboti nebo když je tam ten divný efekt, co se nedá poslouchat, už je to varování. Dobrý je mít na paměti, že autotune by měl sloužit jako jemný nástroj pro vyladění, ne jako hlavní efekt. Pokud ti to zní jako prázdný zvuk a necítíš tam emoce, tak to asi děláš špatně. Zkus si poslechnout svůj zpěv bez autotune a pak s ním - pokud rozdíl není příjemný, tak jsi asi přestřelil. Můžeš zkusit i menší nastavení efektu nebo experimentovat s různými nastaveními, abys našel balans. Nakonec je dobrý mít zpětnou vazbu od někoho jiného, kdo ti řekne upřímně, jak to zní.

142 slov
1.4 minut čtení
7. 11. 2024
Matěj Prokop
Matěj Prokop