Audacity.cz/Fórum/Můžu použít autotune, aniž bych zničil přirozený zvuk vokálů?

Můžu použít autotune, aniž bych zničil přirozený zvuk vokálů?

Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje s tím autotunem, protože jsem zkoušel nahrávat nějaké vokály a pak jsem slyšel, že se to dá použít k tomu, aby to znělo lépe. Ale mám obavy, že když to použiju, tak úplně zničím ten přirozený zvuk. Myslím, že je super mít možnost upravit ladění a zbavit se nějakých falešných tónů, ale na druhou stranu bych nechtěl, aby moje vokály vypadaly jako robot nebo něco podobného. Je možné najít nějakou rovnováhu? Jak moc se dá autotune nastavit, abych si zachoval ten přirozený pocit hlasu? Zkoušel jsem už různé efekty v Audacity a zatím je to pro mě tak trochu španělská vesnice. Pokud by někdo měl nějaké tipy nebo zkušenosti s tím, jak používat autotune bez toho, abych zničil originální charakter vokálů, byl bych moc vděčný. Třeba jestli existují nějaké konkrétní nastavení nebo techniky, co se vyplatí vyzkoušet? Opravdu bych rád slyšel názory lidí, kteří s tím už mají zkušenosti a ví, jak na to. Díky moc!

163 slov
1.6 minut čtení
28. 6. 2023
Blanka Šimková
Blanka Šimková

Autotune se dá použít tak, aby se zachoval přirozený zvuk vokálů, to je klíčový. Základ je nastavit ho mírně, ne na 100 % tuning. Zkus hrát s rychlostí a citlivostí – čím pomalejší, tím přirozeněji to zní. Taky se vyplatí pracovat s různými režimy autotune, třeba „Auto Mode“ nebo „Graph Mode“, kde můžeš ladit každý tón individuálně. Potom můžeš taky zkusit lehkou kompresi a EQ, abys trochu vyladil frekvence, ale bez extrémních změn. Hlavně se nesnaž všechno dokonale opravit, občas trocha falešného tónu dodá charakter. Hlavní je najít tu správnou rovnováhu a poslouchat, co ti zní přirozeně. Pokud to přeženeš, tak fakt hrozí ten robotický zvuk, takže opatrně! Držím palce!

110 slov
1.1 minut čtení
5. 10. 2024
Helena Konečná
Helena Konečná

Jasně, autotune se dá použít tak, aby to neznělo jako robot. Klíč je v nastavení. Můžeš zkusit nastavit menší intenzitu efektu, třeba kolem 30-50%, aby to vypadalo přirozeně. Důležitý je taky zvolit správný režim ladění. Pokud použiješ mód "natural" nebo "flex", tak to obvykle zachovává víc charakteru vokálů.

Dobrý trik je nahrát vokály bez autotune a pak ho použít jen na ty problemmatický místa, kde to zní falešně. Tím pádem ti zůstane většina přirozeného zvuku a vyřešíš ty faily. A nezapomeň si pohrát s rychlostí ladění, čím pomalejší to bude, tím víc zachováš ten originální zvuk.

Zkoušel jsi i nějaký alternativní pluginy? Někdy třeba Melodyne nebo Waves Tune dělají lepší práci s přirozeností než klasický autotune. Ale celkově se neboj experimentovat, najdi si, co ti sedí.

126 slov
1.3 minut čtení
12. 7. 2023
Kamila Čermáková
Kamila Čermáková