Audacity.cz/Fórum/Jaké frekvence upravit pro čisté vokály?

Jaké frekvence upravit pro čisté vokály?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jaké frekvence je nejlepší upravit, když chci dosáhnout čistých vokálů ve svých nahrávkách. Mám na mysli, co všechno je dobré vzít v úvahu při EQ, abych neudělal nějakou chybu. Slyšel jsem, že některé frekvence by se měly zvýšit, zatímco jiné naopak snížit. Je třeba řešit hlavně střední pásmo nebo se zaměřit i na basy a výšky? Jaký vliv mají tyto úpravy na celkový zvuk písně? Zkoušel jsem různé nastavení v Audacity, ale stále nejsem spokojený s tím, jak moje vokály zní. Vím, že každý hlas je jiný, takže co byste doporučili jako základní výchozí bod? A co třeba příprava nahrávky před samotným zpracováním? Je lepší nahrávat do mikrofonu s nějakým filtrech nebo nechat vše až na postprodukci? Všechno tohle dává smysl, ale potřeboval bych konkrétní tipy a triky, které opravdu fungují. Jaké jsou vaše zkušenosti s úpravou frekvencí pro vokály? Jaké techniky používáte vy při práci s vokály v Audacity, abyste dosažení co nejlepšího zvuku?

160 slov
1.6 minut čtení
13. 12. 2023
Zuzana Švábová
Zuzana Švábová

Když chceš mít vokály čisté, tak začni v středním pásmu, to je klíčový. Zkus zvýšit okolo 3-5 kHz, to pomůže vokálům vyčnívat a znít jasněji. Ale pozor na 200-300 Hz, tam můžeš najít nežádoucí mudrlanty, tak je dobrý to lehce stáhnout. U basů obvykle nahrávání s nízkými frekvencemi moc neprospívá, takže je lepší to nechat na postprodukci. Co se týká výšek, zkus přidat něco nad 10 kHz pro vzdušnost, ale opatrně, ať to nezní pak příliš ostře.

Před nahráváním je dobrý mít nějaký pop filtr a ideálně i akusticky upravený prostor. Mikrofon s filtrem může zachytit čistější zvuk už od začátku, což ušetří práci v EQ. Když už jsi v Audacity, neboj se experimentovat s těmi EQ nastaveními. Můžeš zkusit i kompresi po úpravě, to může pomoct sjednotit dynamiku vokálů. Hlavně si dej čas na poslech a úpravy, každá skladba a hlas je jiný, takže co funguje na jednoho, nemusí sedět na druhého.

152 slov
1.5 minut čtení
2. 6. 2024
David Hájek
David Hájek

Když chceš mít čisté vokály, je dobrý zaměřit se na pár klíčových frekvencí. Obecně se doporučuje zvýšit kolem 2-5 kHz, to je ten bod, kde je většina "jasnosti" a "průraznosti". Naopak, můžeš zkusit snížit něco kolem 200-400 Hz, což pomůže odstranit mudrlavost a zamlženost, co by mohlo zabíjet jasnost.

Basy a výšky taky hrajou roli – u basů se vyhýbej přílišným nízkým frekvencím (pod 100 Hz), protože ty můžou zníst zabijácky, a na výškách můžeš zvýšit od 10 kHz vzhůru pro takový ten vzdušnější zvuk.

Pokud jde o přípravu nahrávky, filtr na mikrofonu ti může pomoct s odstraněním nežádoucích zvuků už při nahrávání. Mnozí doporučují nahrávat "čistě" a pak to doladit v postprodukci, ale pokud máš možnost použít nějaký pop filtr nebo windscreen, tak to určitě pomůže.

A hlavně – experimentuj! Každý hlas je jiný a co zabere u jednoho, nemusí fungovat u druhého. Takže si hraj s EQ a najdi si ten svůj zvuk.

155 slov
1.6 minut čtení
26. 3. 2024
Bohumil Kadlec
Bohumil Kadlec