Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit EQ na vokály pro lepší zvuk?

Jak nastavit EQ na vokály pro lepší zvuk?

Už nějakou dobu se snažím vylepšit zvuk svých vokálů v Audacity, ale stále mám pocit, že mi něco chybí. Mám sice základní znalosti o EQ, ale nejsem si jistý, jaké konkrétní nastavení použít na vokály, aby zněly co nejlépe. Zkoušel jsem různé frekvence, ale buď to zní moc plechově, nebo zase moc tlumeně. Měl bych zvýšit vyšší frekvence pro jasnost, nebo naopak snížit něco v basové části? A co střední pásmo, je potřeba ho nějak upravovat? Rád bych věděl, jaké jsou tipy a triky od těch, kteří už mají s EQ nějaké zkušenosti. Jaká jsou doporučená nastavení pro různé styly zpěvu? Jakou roli hraje komprese v kombinaci s EQ při úpravě vokálů? Byl bych vděčný za jakékoli rady ohledně nastavení EQ, které by mohly pomoci mým vokálům lépe vyniknout ve mixu. Díky předem!

133 slov
1.3 minut čtení
24. 10. 2020
Karel Soukup
Karel Soukup

Pokud chceš vylepšit vokály, tak začni tím, že se podíváš na EQ v několika krocích. Zkus snížit basy někde kolem 100 Hz, aby se to neplechtilo a nezakrývalo ostatní nástroje. Uprostřed pásma, tak kolem 500-800 Hz, můžeš trošku ubírat, když máš pocit, že je vokál moc tlumený nebo "zamlžený". Na druhou stranu, pokud chceš víc jasnosti a přítomnosti, zkus zvýšit frekvence kolem 3-6 kHz. To dodá vokálům víc vzdušnosti. Ale pozor na to, aby to neznělo ostré nebo plechově.

Co se týče komprese, tak ta ti může hodně pomoct s vyrovnáním dynamiky vokálů. Když to uděláš správně, tak komprese udrží vokály vpředu a pak s EQ můžeš hezky tvarovat zvuk. Zkus třeba nastavení s poměrem 3:1 nebo 4:1 a rychlým attack a release. To by mělo pomoct udržet vokály příjemné a čitelné.

Záleží samozřejmě na stylu, ale pro popové vokály většinou hraješ s jasností a vzdušností víc než u rockových nebo metalových zpěvů, kde se možná víc zaměříš na střední pásmo. Takže experimentuj a poslouchej, co ti vyhovuje! A nezapomeň – méně je někdy více.

173 slov
1.7 minut čtení
20. 4. 2024
Robert Košťál
Robert Košťál

Nastavení EQ na vokály může být dost tricky, ale tady je pár tipů, co mi fungovaly. Zkus záběr kolem 300-500 Hz trošku snížit, často tam bývá takový "muddy" zvuk, co to zbytečně zamlžuje. Pak se zaměř na 1-2 kHz, kde můžeš lehce přidat pro jasnost a přítomnost. Na vyšší frekvence, jako třeba kolem 8 kHz, můžeš zkusit trochu zvýšit pro vzdušnost a jasnost, ale pozor, abys to nepřehnal, jinak to bude znít plechově. Střední pásmo je důležité, tam se zpěv hodně ukáže, takže ho nezapomínej. Co se týče komprese, ta ti může pomoct udržet vokály v konstantní úrovni a pak EQ lépe vynikne. Zkus experimentovat s různými styly zpěvu; třeba rockový vokály potřebují víc agresivity v nízkých frekvencích, zatímco popové vokály budou chtít víc čistoty ve vyšších. Hlavně poslouchej a upravuj podle toho, co slyšíš.

135 slov
1.4 minut čtení
25. 11. 2024
Ludmila Fučíková
Ludmila Fučíková