Audacity.cz/Fórum/Jak jsem odstranil šum z nahrávky v Audacity?

Jak jsem odstranil šum z nahrávky v Audacity?

Nedávno jsem se pokusil o nahrávání podcastu a narazil jsem na problém se šumem, který mi totálně zkazil zvukovou kvalitu. Měl jsem už nahraný celý díl, ale ten rušivý šum byl tak silný, že jsem si říkal, že to asi budeme muset celé přehrát. Ale pak mě napadlo, jestli by mi nemohlo pomoci Audacity, protože jsem slyšel, že je to skvělý nástroj na úpravu zvuku a odstraňování šumu. Tak jsem si říkal – co když bych to zkusil? Víte někdo, jak konkrétně funguje proces odstranění šumu v Audacity? Jaké kroky bych měl udělat? Mám nahrávku s dost výrazným šumem na pozadí a bojím se, že ztratím hodně kvality při pokusu o úpravu. Uvažoval jsem o tom, zda bych měl použít nějaké filtry nebo efekt, nebo jestli je lepší začít s nějakým základním nastavením. Také bych chtěl vědět, jestli existují nějaká specifická doporučení ohledně výběru úseku pro analýzu šumu. Jak dlouhý by měl být ten úryvek a jak to ovlivní výsledný zvuk? Byl bych rád za každou radu nebo tip, co by mohlo pomoci zlepšit tu nahrávku. Děkuji moc!

178 slov
1.8 minut čtení
21. 10. 2023
Ladislav Kalous
Ladislav Kalous

Já jsem na odstranění šumu v Audacity párkrát narazil a funguje to fakt docela dobře. Tady je postup, co jsem dělal:

1. Otevři nahrávku a vyber kousek, kde jenom ten šum je – ideálně tak 2-3 sekundy.
  2. Pak jdi na Efekty a vyber "Noise Reduction". Tam klikni na "Get Noise Profile". Tím Audacity zjistí, co je šum.
  3. Teď vyber celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři Noise Reduction.
  4. Nastav si "Noise Reduction" na nějakou rozumnou hodnotu, třeba okolo 12 dB, a "Sensitivity" na tak 6-12 % (zkus různý věci).
  5. Nakonec klikni na "OK" a uvidíš, jak to dopadne.

Někdy je dobrý si s tím pohrát, protože když to moc přeženeš, zvuk může znít divně nebo jako robot. A řeknu ti, že čím víc přirozeně to zní, tím líp. Takže buď opatrnej s těma hodnotama a poslouchej výsledky po každým kroku.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 5. 2024
František Prokop
František Prokop

Jo, Audacity je fajn na tohle. Můžeš zkusit tenhle postup: nejdřív si najdi část nahrávky, kde je jen ten šum, třeba pár sekund. Pak jdi do menu Efekty a vyber "Odstranit šum". Když to otevřeš, klikni na "Získat profil šumu". Tím Audacity zjistí, jak ten šum vypadá. Pak označ celou nahrávku a znovu otevři "Odstranit šum", nastav si sílu odstranění podle potřeby – zkus třeba 12 dB a uvidíš, co to udělá. Můžeš si to pustit a pak doladit, jestli to neodstranilo moc detailů z tvého hlasu. Hlavně to neudělej moc agresivně, jinak ti to zvuk změní na takovej plechovej. Každopádně, po úpravě si dej pozor na normalizaci zvuku, aby to mělo dobrou hlasitost. Hodně štěstí!

116 slov
1.2 minut čtení
6. 1. 2025
Lukáš Pecka
Lukáš Pecka