Audacity.cz/Fórum/Který filtr na šum je nejlepší pro vokály?

Který filtr na šum je nejlepší pro vokály?

Když se snažím vylepšit kvalitu svých nahrávek vokálů, často se setkávám s problémem šumu, který ruší celkový zvuk. Mám na mysli nejen ten nepříjemný šum pozadí, ale i drobné zvuky, které by měly být potlačeny, aby mé hlasy zněly čistě a profesionálně. Zkoušel jsem už různé pluginy a filtry, ale pořád hledám ten pravý, který by opravdu udělal rozdíl. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s různými filtry na šum, které by mohly být ideální pro úpravu vokálů. Jaké filtry používáte? Fungují lépe některé z nich v Audacity nebo jiných DAW? Je lepší používat nějaký specifický EQ nebo možná de-esser? Jaké máte tipy na nastavení, abych co nejlépe odstranil šum, aniž bych poškodil kvalitu nahrávky? Rád bych slyšel vaše názory a doporučení, protože chci dosáhnout co nejlepšího zvuku a vaše zkušenosti by mi mohly hodně pomoci. Díky moc!

141 slov
1.4 minut čtení
5. 3. 2023
Helena Kovaříková
Helena Kovaříková

Když jde o filtrování šumu u vokálů, tak doporučuju zkusit nějaké dobré pluginy jako iZotope RX, ten má fakt skvělý nástroje na odstranění šumu. Nebo Waves NS1, ten je super jednoduchý na použití a udělá dobrou práci. V Audacity jsem používal Noise Reduction, ale není to tak účinné jako ty placené verze. Měj na paměti, že EQ může hodně pomoct – zkus srazit nízké frekvence, aby se odstranily rušivé zvuky. De-esser taky může být užitečný, pokud máš problém s sykavkami. Klíč je v tom nastavit to tak, aby ses zbavil šumu, ale zároveň nedeformoval kvalitu vokálu. Zkoušej různé nastavení a slyš, co funguje nejlíp. Dobrý mix a efektování dělá zázraky.

110 slov
1.1 minut čtení
30. 3. 2024
Milan Kovařík
Milan Kovařík

Tak já ti poradím, co se mi osvědčilo. V první řadě, snaž se nahrávat na co nejtišším místě. Ale pokud už máš nahrávku a chceš zbavit šumu, zkus pluginy jako Izotope RX. Mají super nástroje na redukci šumu a dokonce i na odstranění nežádoucích zvuků. Když jsem to používal, tak to fakt udělalo rozdíl.

Pokud jsi v Audacity, tak tam najdeš efekt „Noise Reduction“, ale chce to trochu cviku s nastavením. Ujisti se, že uděláš noise profile z části nahrávky, kde je jen šum, pak aplikuješ a ladíš parametry, aby ti nevzali příliš detailů z vokálu.

Jak jsi zmínil EQ, to taky pomůže – snaž se ubrat nízké frekvence, kde se často schovává šum. No a de-esser je taky fajn na odstranění sykavek, jinak bys mohl skončit s vokály, který zní jako když mluvíš přes pilník.

V zásadě, kombinace těchto nástrojů ti může dost pomoct zbavit se šumu a zároveň udržet vokály čisté. Drž se toho a experimentuj s nastavením.

157 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2024
Lukáš Pícha
Lukáš Pícha