Audacity.cz/Fórum/Kde najít zdarma samplové zvuky pro hudbu?

Kde najít zdarma samplové zvuky pro hudbu?

Mám otázku ohledně samplových zvuků. Jsem začínající hudebník a snažím se oživit své skladby různými zvuky, ale většina kvalitních samplů je buď placená, nebo jsem je ještě nenašel. Nechci investovat příliš peněz, protože teprve rozjíždím své projekty a potřeboval bych něco, co by mi pomohlo bez větších nákladů. Hledám tedy různé zdroje nebo weby, kde bych mohl najít zdarma samplové zvuky pro hudbu, které by se daly použít v mých skladbách. Může mi někdo doporučit nějaké stránky, kde bych mohl hledat? Zajímaly by mě jak různé efekty, tak i instrumentální samply, které by mohly obohatit moji tvorbu. Je nějaký konkrétní typ souboru, který je lepší používat? A co třeba licence k těmto zvukům? Jak to funguje? Děkuju předem za tipy a rady, každá pomoc se hodí!

126 slov
1.3 minut čtení
5. 4. 2023
Alois Dvořák
Alois Dvořák

Můžeš zkusit stránky jako FreeSound, tam je spousta zvuků, co lidi nahrávají a sdílejí. Je to takový komunitní projekt, takže tam najdeš hromadu různých efektů a instrumentů. Další možnost je Looperman, kde jsou zdarma loopové samply a taky vokály. Pak je tady Splice, kde můžeš najít nějaké free sample packy, ale většina je placená. Když hledáš efekty, zkus si projít i YouTube, někdy tam najdeš videa s odkazy na free samplové balíčky. Co se týče formátů, WAVky jsou fajn pro kvalitu, ale MP3 jsou taky použitelné. Pozor na licence! U většiny těchto free zdrojů se podívej, jestli můžeš zvuky použít komerčně nebo jen nekomerčně. Třeba na FreeSound máš různé licence, takže je dobrý si to pohlídat.

116 slov
1.2 minut čtení
16. 10. 2024
Petra Navrátilová
Petra Navrátilová

Jasně, spousta lidí hledá zdarma samplové zvuky, to je normální. Zkus se mrknout na stránky jako Freesound.org, tam najdeš fakt různé efekty i instrumenty. Další skvělá stránka je Splice, i když tam je většina placená, občas mají i nějaké free trial nabídky. Pak taky BandLab a Looperman mají spoustu free samplů. Co se formátů týče, WAV je nejlepší pro kvalitu, ale MP3 jsou menší a stačí pro většinu použití. Co se licencí týče, dávej pozor na to, co si stahuješ - některé samply můžou mít CC licenci, což znamená, že je můžeš používat zdarma, ale musíš uvést autora. Jinak si přečti podmínky každého webu. Hodně štěstí s hudbou!

108 slov
1.1 minut čtení
2. 12. 2023
Daniel Konečný
Daniel Konečný