Audacity.cz/Fórum/Jak najít vzorky zvuků pro remixování?

Jak najít vzorky zvuků pro remixování?

Kde vlastně začít, když chci najít vzorky zvuků na remixování? Mám nějaké oblíbené skladby, které bych chtěl použít jako základ pro vlastní tvorbu, ale nevím, jak se k tomu dostat. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale je to tak přeplněné, že se v tom ztrácím. Existují nějaké specifické weby nebo platformy, kde bych mohl najít zdarma nebo licencované vzorky? Slyšel jsem o různých knihovnách zvuků a o tom, že někteří umělci sdílejí své zvuky online. Jaké jsou nejlepší metody pro hledání těchto vzorků? Co třeba nějaké tipy na to, jak rozlišit kvalitní vzorky od těch méně povedených? A co když narazím na něco, co se mi fakt líbí, ale nevím, jestli je to legální použít? Jak zjistit, jestli má ten zvuk volnou licenci nebo jestli ho musím nějak platit? Ocenil bych doporučení na konkrétní stránky nebo zdroje – ať už to jsou komerční platformy nebo něco zdarma. A co vy, jak jste začínali s hledáním zvukových vzorků pro vaše remixy? Jaké máte zkušenosti s touto tématikou? Díky za každou radu!

170 slov
1.7 minut čtení
7. 9. 2024
Vlastimil Brychta
Vlastimil Brychta

Hledání zvukových vzorků může být fakt oříšek, ale existuje pár super míst, kde to můžeš zkusit. Zkus FreeMusicArchive, tam najdeš spoustu volně dostupné muziky. Pak je tu Splice, kde si můžeš koupit jednotlivé vzorky, ale taky nabízejí zdarma trial, což je fajn. SoundCloud je další skvělá platforma, někdy tam lidi sdílí svoje remixy a zvuky, co si můžeš vzít.

Když narazíš na něco, co se ti líbí, zkontroluj vždycky licenci – většinou je to uvedený v popisu. Pokud je to CC by-nc nebo něco podobnýho, tak to asi nebudeš moct použít pro komerční projekt bez svolení.

A jak poznat kvalitní vzorky? No, prostě si poslechni víc věcí od stejnýho autora nebo koukni na recenze na fórech. Něco jako Loopmasters nebo Noiiz můžeš taky prozkoumat – mají dobrý výběr a často i vzorky zdarma na vyzkoušení.

Každopádně důležité je mít nějaký systém v tom hledání – udělej si seznam webovek a pravidelně je kontroluj. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
9. 8. 2024
Viktor Kříž
Viktor Kříž

Hledání vzorků zvuků na remixování může být dost šílený, ale pár tipů mám. Zkus se podívat na weby jako Splice, Loopmasters nebo Tracklib. Tam najdeš spoustu kvalitních vzorků, a většinou mají i ty zdarma. Také je fajn prozkoumat Freesound.org, kde lidi sdílejí zvuky pod různými licencemi, takže můžeš najít něco super bez peněz.

Když už narazíš na něco zajímavého, koukni na licenci, většinou to bývá uvedené hned u vzorku. Pokud je to CC0 nebo CC BY, tak bys měl být v pohodě. A ohledně kvality? Nejlepší je poslouchat a porovnávat s tím, co už znáš – pokud ti sedne do ucha, tak to zkus.

Další tipy: sleduj umělce a producenty na SoundCloud nebo Bandcamp, někdy sdílejí svoje zvuky zdarma. Také se podívej na YouTube kanály zaměřené na produkci hudby – občas tam dávají odkazy na vzorky.

A jo, většina DJ a producentů tyhle zdroje používá, tak se neboj experimentovat a hledat dál!

152 slov
1.5 minut čtení
12. 8. 2024
Barbora Moravcová
Barbora Moravcová