Audacity.cz/Fórum/Jak mohu snížit šum v nahrávce pomocí Audacity?

Jak mohu snížit šum v nahrávce pomocí Audacity?

Zdravím všechny, potřeboval bych pomoc ohledně nahrávání a úpravy zvuku v Audacity. Mám nějaké nahrávky, ale bohužel jsou dost šumivé a já bych rád věděl, jakým způsobem se dá tento šum co nejvíce eliminovat. Mám na mysli zejména to, jaké konkrétní nástroje nebo efekty v Audacity použít, aby se zlepšila kvalita zvuku. Zkoušel jsem už různé nastavení, ale vždycky se mi zdá, že ten šum je tak nějak pořád přítomný. Přemýšlel jsem i nad tím, jestli by nebylo lepší nahrávat znovu, ale pokud existuje nějaký způsob, jak to spravit přímo v Audacity, byl bych za radu moc vděčný. Je nějaký tip na to, jak správně nastavit parametry pro odstranění šumu? A co třeba filtry? Které filtry byste doporučili? Díky moc za každou radu a tipy!

125 slov
1.3 minut čtení
12. 9. 2021
Roman Kubíček

K odstranění šumu v Audacity doporučuji použít nástroj "Odstranit šum". Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum, a pak jdi na Efekty > Odstranit šum a klikni na "Získat profil šumu". Potom označ celou nahrávku a znovu otevři ten samý efekt. Tady si nastav, jak moc chceš šum odstranit. Obecně platí, že je lepší to nepřehnat, aby nezmizel i příjemný zvuk. Můžeš také zkusit EQ (ekvalizér) na snížení nežádoucích frekvencí, nebo použít kompresor pro vyrovnání hlasitosti. Pokud to nebude stačit, zkus i normální filtr nebo pásmový filtr na odstranění šumu. Hlavně experimentuj s nastaveními, dokud nenajdeš ten správný balanc.

101 slov
1 minut čtení
29. 9. 2023
Rudolf Zich

Když chceš snížit šum v Audacity, tak nejlepší je použít efekt "Odstranit šum". Nejprve si označ část nahrávky, kde je jen šum, a pak jdi na Efekty > Odstranit šum. Tam klikni na "Získat profil šumu", pak označ celou nahrávku a znova otevři ten efekt. Tentokrát nastavíš úroveň odstranění šumu, zkus to s mírnějšími hodnotami, aby ti nezmizelo moc detailů. Dál můžeš zkusit použít kompresor, aby ses zbavil výkyvů v hlasitosti, a EQ na doladění zvuku. Filtry jako high-pass nebo low-pass ti taky můžou pomoct. Nezapomeň si udělat kopii originálu, ať máš co kdyby se něco pokazilo. Hodně štěstí!

99 slov
1 minut čtení
16. 7. 2024
Vojtěch Kovařík
Audacity.cz/Články/Efekty a pluginy
Zlepšení kvality nahrávek pomocí Noise Reduction a EqualizationObjevte, jak zlepšit kvalitu vašich nahrávek pomocí technik jako Noise Reduction a Equalization. Naučte se, jak odstranit šum a vyladit frekvence pro ...
1000 slov
10 minut čtení
27. 7. 2021
Andrea Malá
Přečíst článek