Audacity.cz/Fórum/Jak správně poupravit EQ, aby znělo moje audio lépe?

Jak správně poupravit EQ, aby znělo moje audio lépe?

Zajímalo by mě, jak správně nastavit EQ ve svých nahrávkách, abych dosáhl co nejlepšího zvuku. Mám občas problém s tím, že moje audio zní buď moc plechově, nebo naopak příliš tlumeně. Používám Audacity a chci se ujistit, že využívám všechny možnosti, co EQ nabízí. Jaké frekvence bych měl zvýraznit nebo naopak potlačit? A jakou techniku použít, aby to nezapadlo do stereotypu, když se snažím dosáhnout profesionálního zvuku? Je dobré používat nějaký vzorový EQ plugin nebo je lepší nastavit vše ručně podle svého sluchu? Také by mě zajímalo, zda má smysl porovnávat svůj zvuk s jinými skladbami a jak na to jít. Jaké jsou tipy a triky, které by mi mohli pomoci zlepšit celkovou kvalitu mého audio projektu pomocí EQ? A co třeba vyvážení basů a výšek? Je nějaký způsob, jak zjistit, jestli je potřebné udělat úpravy v těchto oblastech? Také bych rád věděl, jestli existují nějaké praktické metody pro udržení přirozeného zvuku při úpravách a co dělat, když mám pocit, že moje nahrávka zní uměle. Zkrátka, potřeboval bych pár rad a zkušeností od ostatních o tom, jak na EQ v Audacity tak, aby to moje audio konečně znělo podle mých představ.

191 slov
1.9 minut čtení
13. 1. 2025
Jakub Brož

EQ je docela věda, ale pár tipů k tomu mám. Pokud ti audio zní plechově, zkus potlačit frekvence někde mezi 2kHz a 5kHz, tam to často dělá divy. Naopak, pokud chceš přidat na teplejším zvuku, zaměř se na nižší frekvence kolem 100-200Hz. Ale pozor, abys to nepřehnal, jinak ti to udělá takový ten „bahenní“ zvuk.

Ručně nastavuj EQ podle sluchu, klidně si puč vzorový skladby a porovnávej, jak zní tvoje nahrávka. V Audacity můžeš používat efekt „Equalization“, ale moc to s tím nepřeháněj, stačí pár decibelů. Dobrý je taky poslouchat nahrávku na různých zařízeních – sluchátka, repráky i mobil, ať vidíš, jak to zní různě.

Co se týče basů a výšek, dej pozor na mix - když máš moc basů, může to zabíjet ostatní elementy. Zkus experimentovat s poměrem a když ti přijde, že něco zní uměle, možná jsi přešel přes limit s EQ. Drž se přírodního zvuku a neboj se udělat pauzu po úpravách a poslechnout si to s odstupem. To dost pomáhá.

162 slov
1.6 minut čtení
2. 11. 2022
Luboš Daněk

Takže k tomu EQ v Audacity, je to celkem o tom, co chceš slyšet. Když je to moc plechový, zkus potlačit frekvence kolem 3-5 kHz, to často dělá takový ten plechový zvuk. Naopak, pokud je to moc tlumený, můžeš zkusit zvýraznit vyšší frekvence nad 10 kHz, aby se zvýraznily detaily a vzdušnost.

Důležitý je taky vyvážit basy a výšky. Basy by měly být silné, ale ne přehnané, tak okolo 60-80 Hz je dobrý začátek. Zkus si poslechnout, jak to zní s různými úpravami a najdi tu správnou rovnováhu.

Srovnání se vzorovými skladbami může být super nápomocný. Vem si něco, co má zvuk podle tvých představ a poslouchej rozdíly. Udržuj ucho otevřené a nezapomeň na to, že každý projekt je jiný.

Když máš pocit, že zvuk je umělý, zkus použít menší boosty v EQ než větší. Někdy stačí jen malý posun a zvuk se hned změní. A zkoušej i různé techniky jako "sweep" EQing - potlačuj různé frekvence a sleduj, jak se zvuk mění.

Celkově platí: experimentuj, poslouchej a neboj se vrátit zpátky k základům. EQ je hodně o tvém sluchu a cítění zvuku.

180 slov
1.8 minut čtení
24. 12. 2022
Helena Kovaříková
Audacity.cz/Články/Efekty a pluginy
Zlepšení kvality nahrávek pomocí Noise Reduction a EqualizationObjevte, jak zlepšit kvalitu vašich nahrávek pomocí technik jako Noise Reduction a Equalization. Naučte se, jak odstranit šum a vyladit frekvence pro ...
1000 slov
10 minut čtení
27. 7. 2021
Andrea Malá
Přečíst článek