Audacity.cz/Fórum/Jaké efekty použít pro čistý hlas v Audacity?

Jaké efekty použít pro čistý hlas v Audacity?

Přemýšlím, jak udělat svůj hlas v Audacity co nejčistší a nejprofesionálnější. Už nějakou dobu nahrávám podcasty a chci, aby můj zvuk byl prostě dokonalý. Zkoušel jsem různé věci, ale pořád mi přijde, že to není ono. Mám pocit, že mi chybí nějaké efekty nebo úpravy, které by mohly pomoci, aby můj hlas zněl jasněji a lépe. Jaké konkrétní efekty doporučujete použít na čistý hlas? Myslíte, že by pomohl nějaký kompresor nebo ekvalizér? A co třeba odhlučnění šumu nebo jiné úpravy? Rád bych věděl i o nějakých jednoduchých technikách, které by mohly posunout kvalitu mého zvuku na další úroveň. Děkuji za jakékoli tipy!

102 slov
1 minut čtení
31. 8. 2024
Marcela Horáková

Jasně, tady je pár tipů, co by ti mohlo pomoct v Audacity. První věc, co bych zkusil, je použít ekvalizér. Zvyšuji trochu střední frekvence, to hodně pomůže vyniknout tvému hlasu. Pak určitě zkus kompresor – ten vyrovná úrovně hlasitosti a dodá tomu profesionálnější zvuk. Na šum z pozadí je dobrý efekt „Noise Reduction“, stačí vybrat vzorek šumu a pak to aplikovat na celý track. A nezapomeň na normalizaci zvuku, aby ses ujistil, že máš vše na stejné úrovni. Ještě bych doporučil udělat nějaké drobné úpravy dynamiky a možná i přidat lehký reverb pro prostor. Ať to zní přirozeně, ale ne moc, abys to nepřehnal. Hlavně to chce experimentovat a najít si svůj styl. Snad to pomůže!

116 slov
1.2 minut čtení
3. 2. 2024
Lenka Charvátová

Když chceš, aby tvůj hlas v Audacity zněl čistěji a profesionálněji, pár jednoduchých tipů ti může hodně pomoct. Určitě začni s odhlučněním šumu – použij tu funkci „Noise Reduction“ na odstranění pozadí. Pak přijde na řadu ekvalizér. Zkus zvýraznit středy (kolem 3-5 kHz), to pomůže tvému hlasu vyniknout. Kompresor je taky super na vyrovnání dynamiky, takže nebudeš mít moc tichá a moc hlasitá místa. Potom zkus přidat lehký reverb, ale pozor, aby to nebylo přehnané. Nakonec se podívej, jestli nemáš nějaké nechtěné sykavky nebo praskání – na to je dobrý de-esser. Hlavně experimentuj a najdi si to, co ti sedí. Držím palce!

102 slov
1 minut čtení
1. 2. 2024
Aleš Kroupa
Audacity.cz/Články/Efekty a pluginy
Které efekty použít pro profesionální hlasové nahrávkyObjevte klíčové efekty a tipy pro vylepšení vašich hlasových nahrávek, které vám pomohou dosáhnout profesionálního zvuku v Audacity.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2022
Jan Procházka
Přečíst článek