Audacity.cz/Fórum/Můžu nahrát hlas a pak ho jen upravit pomocí nějakých filtrů?

Můžu nahrát hlas a pak ho jen upravit pomocí nějakých filtrů?

Takže mám takový dotaz ohledně nahrávání zvuku a úprav pomocí různých filtrů. Uvažuju o tom, že bych si chtěl nahrát svůj hlas na nějaký jednoduchý mikrofon, co mám doma, a pak bych ho rád upravil, aby zněl lépe. Slyšel jsem, že existují různé filtry a efekty v programech jako Audacity, které by mohly pomoct vyčistit zvuk, odstranit nějaké šumy nebo přidat třeba efekty jako reverb nebo echo. Je to vůbec možné, nebo je potřeba mít k tomu nějaký super profi vybavení, aby to mělo smysl? Mám obavy, že když nahrávku udělám s obyčejným mikrofonem, tak to bude znít hrozně a ani ty filtry mě nezachrání. Četl jsem i o EQ a kompresorech, ale moc nevím, jak by to všechno fungovalo dohromady. Vím, že úprava zvuku může být docela složitá záležitost, ale chtěl bych se pokusit o něco jednoduššího. Myslíte si, že je rozumné zkusit tohle s tím mým vybavením? Nebo bych měl raději investovat do lepšího mikrofonu než začnu? Jaké konkrétní filtry byste doporučili pro úpravu hlasu v Audacity? Díky moc za rady!

173 slov
1.7 minut čtení
8. 2. 2023
Daniel Konečný

Jasně, určitě to jde! Nahrát svůj hlas na obyčejný mikrofon a pak ho upravit v Audacity je úplně v pohodě. Ten program má spoustu nástrojů, které ti pomůžou, jako třeba odstranění šumu nebo ekvalizér. Základní filtry, co bys mohl zkusit, jsou noise reduction na odstranění nežádoucího šumu, kompresor pro vyrovnání hlasitosti a EQ na doladění frekvencí, aby tvůj hlas zněl lépe. Reverb nebo echo jsou super pro přidání hloubky. Jo, lepší mikrofon by samozřejmě pomohl, ale začít můžeš klidně s tím, co máš. Důležitý je to zkusit a uvidíš, co ti vyjde. Úpravy zvuku můžou být na začátku trochu matoucí, ale časem se to naučíš. Takže klidně do toho jdi!

110 slov
1.1 minut čtení
12. 12. 2024
Radka Tomanová

Jasně, určitě můžeš nahrát svůj hlas na obyčejný mikrofon a pak ho upravit. Audacity je super pro tohle, má spoustu filtrů a efektů, co ti můžou pomoct. Zkus použít filtry jako noise reduction na odstranění šumu, pak EQ na vyčištění zvuku – můžeš zvýraznit střední frekvence, což dává hlasu větší jasnost. Kompresor zase vyrovná hlasitost, aby nebyly moc tiché nebo moc hlasité části. Reverb a echo jsou fajn na dodání hloubky, ale s tím opatrně, aby to neznělo moc přeplácaně. Pokud budeš mít dobré nastavení v počítači a trochu tréninku v úpravách, tak to může znít fakt dobře. Když ti to nepůjde, až tak moc do lepšího mikrofonu neinvestuj, nejdřív zkus ty úpravy a uvidíš. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
16. 10. 2024
Jaroslav Pospíšil
Audacity.cz/Články/Efekty a pluginy
Které efekty použít pro profesionální hlasové nahrávkyObjevte klíčové efekty a tipy pro vylepšení vašich hlasových nahrávek, které vám pomohou dosáhnout profesionálního zvuku v Audacity.
1000 slov
10 minut čtení
5. 9. 2022
Jan Procházka
Přečíst článek