Audacity.cz/Fórum/Jak používat ekvalizér na hlas ve filmovém projektu?

Jak používat ekvalizér na hlas ve filmovém projektu?

Zajímalo by mě, jak správně používat ekvalizér při úpravě hlasu ve filmu. Já se teď snažím pracovat na svém prvním filmovém projektu a mám pocit, že zvuk je strašně důležitý, ale jsem si nejistý jak na to. Slyšel jsem, že ekvalizér může hodně pomoct, ale nevím, jaké frekvence bych měl zvýraznit nebo potlačit. Jaké jsou nejlepší praktiky pro úpravu lidského hlasu? Mělo by se něco změnit podle toho, jestli jde o dramatickou scénu nebo komedii? A co třeba, když mám různé postavy s různými hlasy? Má smysl nastavovat ekvalizér jinak pro každou postavu? Jak moc bych měl experimentovat? Existují nějaké doporučené hodnoty nebo nastavení, které byste doporučili? Slyšel jsem také, že je dobré mít na paměti prostorové uspořádání zvuku. Jak to funguje v praxi? Měl bych se zaměřit na konkrétní frekvenční pásma, jako jsou basy nebo výšky? A co když se mi zdá, že hlas zní příliš plechově nebo příliš tlumeně? Jak mohu pomocí ekvalizéru dosáhnout přirozenějšího zvuku? Omlouvám se za všechny ty otázky, ale fakt se snažím pochopit, jak udělat svůj projekt co nejlepší. Děkuju moc za jakoukoliv pomoc!

180 slov
1.8 minut čtení
24. 11. 2024
Veronika Bezděková
Veronika Bezděková

Použití ekvalizéru na hlas ve filmu je fakt důležitý. Obecně se doporučuje zaměřit se na frekvence mezi 300 a 3000 Hz, kde je většina lidského hlasu. Zvyšte lehce kolem 1 kHz pro jasnost nebo kolem 3-5 kHz pro zvýraznění srozumitelnosti. Pokud je hlas plechový, zkuste potlačit kolem 2-4 kHz. Naopak, když je moc tlumený, tak můžete zkusit přidat výšky nad 10 kHz.

Co se týče dramatických scén versus komedií, tak dramatický hlas může snést víc hloubky a robustnější zvuk, zatímco komedie obvykle potřebuje čistější a jasnější tón, aby byly vtipy slyšet. Je dobrý mít na paměti, že každá postava může mít jiný ekvalizační profil – pokud má někdo hlubší hlas, tak mu dejte víc basů, ale ne moc, aby to nezní jako podvod. Experimentujte klidně s různými nastaveními, dokud nenajdete ten nejlepší zvuk.

A k tomu prostorovému uspořádání – snažte se o přirozenost. Pokud mluví postava blízko mikrofonu, může znít víc intimně; naopak, pokud je dál, tak trocha reverb přidá hloubku a prostor. Vždycky poslouchejte v kontextu celého mixu, protože co zní dobře samostatně, nemusí nutně fungovat v celkovém zvuku filmu.

Celkově platí experimentovat a poslouchat – uvidíte co funguje nejlíp pro váš projekt.

192 slov
1.9 minut čtení
27. 8. 2024
Radek Kopecký
Radek Kopecký

Ekvalizér je fakt důležitý nástroj pro úpravu hlasu ve filmu. Pokud jde o frekvence, tak většinou se doporučuje zvýraznit kolem 3 kHz až 6 kHz, protože tyto frekvence pomáhají srozumitelnosti. Naopak, pokud je hlas příliš plechový, můžeš zkusit potlačit kolem 2 kHz. Pro dramatické scény můžeš zkusit trochu víc basů (třeba kolem 120 Hz), aby to znělo plnější, zatímco u komedií můžeš držet výšky čistší. Každá postava může mít jiný EQ, zejména pokud mají různé hlasy. Experimentuj, sleduj, jak to zní v kontextu celé scény. Ohledně prostorového uspořádání – snaž se udržet hlas na stejném místě v mixu a přizpůsob ho kontextu. Když je hlas moc tlumený, zkus přidat výšky, aby to znělo přirozeněji. Prostě hraj si s tím a poslouchej! Rozhodně se neboj vyzkoušet různá nastavení.

127 slov
1.3 minut čtení
9. 10. 2024
Radek Adamec
Radek Adamec