Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon vybrat na ambientní nahrávky venku?

Jaký mikrofon vybrat na ambientní nahrávky venku?

Zdravím všechny zvukové nadšence! Plánuji se pustit do nahrávání ambientních zvuků venku a hledám ten správný mikrofon, který by mi pomohl zachytit atmosféru přírody co nejlépe. Mám zájem o něco, co by zvládlo jak šumění listí, tak třeba i vzdálený zpěv ptáků nebo šumění vody. Myslím, že kvalita zvuku je klíčová a chci, aby nahrávky zněly co nejpřirozeněji a nejautentičtěji. Zvažoval jsem různé možnosti, ale v nabídce je tolik různých typů mikrofonů – od kondenzátorových po dynamické, a pak tu jsou ještě stereo mikrofony a směrové mikrofony, což všecko komplikuje rozhodování. Jaké máte zkušenosti? Máte někdo tip na konkrétní model nebo značku? Chtěl bych, aby byl mikrofon také odolný vůči větru a vlhkosti, protože nikdy nevím, co mě venku čeká. A je lepší mít mikrofon s vlastním záznamovým zařízení nebo raději volit ten, který se připojí k rekordéru? Budu rád za jakékoli rady a doporučení! Díky moc!

147 slov
1.5 minut čtení
28. 12. 2024
Oldřich Daněk
Oldřich Daněk

Pokud jde o nahrávání ambientních zvuků venku, tak bych doporučil kondenzátorové mikrofony, protože mají lepší citlivost a zachytí detaily. Zkus třeba něco od Rode, třeba NT5 nebo NT1, což jsou fajn volby pro přírodu. Dobrý je i stereo mikrofon, protože to ti dá širší zvukový obraz. Co se týče odolnosti vůči větru a vlhkosti, nezapomeň na větrné clony – ty dost pomáhají. Na záznam doporučuji externí rekordér jako Zoom H5 nebo H6, s nimi máš větší kontrolu a kvalitu nahrávky. Takže na to jdi s takovým setem a měl bys být spokojenej.

92 slov
0.9 minut čtení
22. 12. 2024
Vlastimil Beran
Vlastimil Beran

Na ambientní nahrávky venku bych doporučil kondenzátorový mikrofon, protože ten umí zachytit detaily a nuance zvuků přírody. Třeba něco jako Rode NT4 nebo Zoom H2n je fajn volba, mají dobrý stereo záznam a jsou relativně odolné. Pokud chceš něco víc směrového, tak se podívej po shotgun mikrofonech jako Sennheiser MKH 416, ale to už je dražší záležitost. Větrné podmínky se dají vyřešit s větrnými filtrem, jinak ti pak šum vítr hodně pokazí. Co se týče záznamového zařízení, pokud chceš mít větší flexibilitu, tak doporučuju externí rekordér – třeba Zoom H5 nebo H6. Když připojíš mikrofon k těmhle rekordérům, tak máš lepší kontrolu nad zvukem. Na závěr, klidně si vezmi na výlet i nějaký lavalier mikrofon, občas se hodí na různé experimenty s atmosférou.

123 slov
1.2 minut čtení
19. 12. 2024
Viktor Malý
Viktor Malý