Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit mikrofon, aby byl zvuk co nejlepší?

Jak nastavit mikrofon, aby byl zvuk co nejlepší?

Už nějakou dobu se snažím upravit kvalitu zvuku při nahrávání a mám pocit, že to pořád není ono. Mám mikrofon, který by měl být docela dobrý, ale když nahrávám, zvuk je buď moc tichý, nebo naopak příliš zkreslený. Zkoušel jsem různé nastavení v programu Audacity, ale stále nevím, jak dosáhnout toho nejlepšího zvuku. Co všechno bych měl zkontrolovat? Měl bych se podívat na úroveň vstupu? A co s tím nastavením gainu, je to důležité? Jaké další parametry bych měl sledovat? Mám také pocit, že okolní hluk mi dělá problém. Jak mohu snížit šum z pozadí, aby moje nahrávky zněly profesionálněji? A co třeba umístění mikrofonu? Jak daleko bych měl být od mikrofonu při nahrávání? Uvažoval jsem také o použití pop filtru, myslíte, že by to mohlo pomoci? Jaké tipy a triky byste mi mohli doporučit pro optimalizaci zvuku při práci s Audacity? Děkuju za jakékoli rady!

146 slov
1.5 minut čtení
27. 7. 2023
Šárka Lišková
Šárka Lišková

Dobrý tip je zkontrolovat úroveň vstupu v systému. Zkus to nastavit tak, aby ti to ukazovalo kolem -12 dB při normálním mluvení, ne moc víc, jinak se to začne kroutit. Gain má hodně vliv, takže si s tím pohrávej, ale pozor na zkreslení. Umístění mikrofonu je taky důležitý – ideálně tak 15-30 cm od úst. Využij pop filtr, fakt to pomůže s těma sykavkama a šumem. Pokud máš problém s okolním hlukem, zkus nahrávat v klidným prostoru, nebo použij nějaké akustické panely, pokud to jde. S Audacity můžeš zkusit i noise reduction funkci na odstranění šumu z pozadí. Také se neboj experimentovat s různýma efektama a EQ, to může hodně vylepšit zvuk. Hlavně to chce trpělivost a pokusy.

118 slov
1.2 minut čtení
11. 11. 2021
Veronika Bezděková
Veronika Bezděková

Nastavení mikrofonu může být fakt oříšek, ale pár věcí můžeš zkusit. Určitě se podívej na úroveň vstupu, měla by být tak akorát – ne příliš nízko, aby to nebylo tichý, ale taky ne moc, aby to nekreslilo. Gain je důležitej, zkus ho nastavit na střední hodnotu a pak doladit podle potřeby. Pokud máš pocit, že je okolní hluk problém, zkus nahrávat v klidnější místnosti nebo si udělat domácí akustické úpravy. Umístění mikrofonu hraje velkou roli – ideálně bys měl být od mikrofonu tak 15-30 cm. Pop filtr může fakt pomoct, hlavně na ty syčivé a výbušné zvuky. A v Audacity zkontroluj i EQ a kompresi – ty můžou dost zlepšit finální zvuk. Zkrátka zkombinuj tyhle tipy a uvidíš, že to bude lepší!

122 slov
1.2 minut čtení
4. 4. 2024
Michal Žemlička
Michal Žemlička