Audacity.cz/Fórum/Jaké jsou tipy na umístění mikrofonu pro nejlepší záznam?

Jaké jsou tipy na umístění mikrofonu pro nejlepší záznam?

Přemýšlím o tom, jak správně umístit mikrofon, aby byl záznam co nejlepší. Chystám se nahrávat podcasty a různá mluvená slova a chci mít jistotu, že zvuk bude čistý a bez šumů. Slyšel jsem, že umístění mikrofonu může zásadně ovlivnit kvalitu záznamu. Jak daleko by měl být mikrofon od úst? A co pozice – je lepší mít mikrofon přímo před sebou, nebo ho naklonit trošku na stranu? Jak moc záleží na akustice místnosti, kde nahrávám? Budu nahrávat doma, takže tam mám nějaký nábytek a koberce, ale pořád si nejsem jistý, jestli to bude stačit, aby se zvuk neodrážel. Jaké jsou vaše zkušenosti s umístěním mikrofonu? Pomůže třeba použití pop filtru? A co další tipy k tomu, aby se minimalizovaly nežádoucí zvuky v pozadí? Zajímalo by mě také, jestli existují rozdíly v umístění mikrofonu podle typu mikrofonu – kondenzátor vs. dynamický. Děkuji za jakékoli rady a tipy!

145 slov
1.5 minut čtení
28. 2. 2020
Marie Vacková
Marie Vacková

Umístění mikrofonu je fakt důležité pro kvalitu zvuku. Obecně platí, že bys měl mít mikrofon asi 15-30 cm od úst, aby se zachytily všechny detaily. Můžeš ho mít rovně před sebou nebo trochu nakloněný na stranu, jak ti to vyhovuje, ale zkus se vyhnout přímému dýchání do mikrofonu, to dělá šum.

Co se týče akustiky místnosti, nábytek a koberce ti určitě pomůžou s odrazem zvuku. Zkus nahrávat v místnosti, kde není moc tvrdých ploch. Čím více „měkkého“ materiálu kolem sebe, tím lépe.

Pop filtr určitě doporučuji – pohltí ty rušivé vzduchové výbuchy z "p" a "b". Slyšel jsem, že dynamické mikrofony jsou méně citlivé na okolní šumy, zatímco kondenzátorové mikrofony chytnou víc detailů, ale i víc šumu kolem. Takže záleží na tom, co máš a co chceš dosáhnout.

Když už nahráváš, snaž se minimalizovat ruchy v pozadí – vypni ventilátory, zavři okna a zkus to i v časech, kdy je venku klid. Hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
15. 10. 2022
Adéla Kučerová
Adéla Kučerová

Umístění mikrofonu je fakt důležitý pro kvalitní záznam. Obecně se doporučuje mít mikrofon asi 15 až 30 cm od úst, aby nezachycoval přílišné dýchání nebo syčení. Je dobrý mít ho přímo před sebou, ale mírné naklonění na stranu může pomoct zmírnit nežádoucí zvuky jako praskání. Akustika místnosti hodně hraje roli – koberec a nábytek můžou pomoci, ale pokud je místnost hodně "prázdná", zvaž nějaký akustický panel nebo závěsy. Pop filtr je super věc, pomůže eliminovat ty nepříjemný výbuchy při „p“ a „b“. Když jde o typ mikrofonu, kondenzátory jsou citlivější, takže je třeba víc hlídat okolní šum. Dynamické mikrofony jsou na tom líp se zachycením hlasu v hlučnějších prostředích, ale stejně platí základní pravidla o umístění. Mysli taky na to, co máš za zařízení a jestli je tam nějaká elektronika, co by mohla dělat šum. Takže v podstatě experimentuj a testuj, co ti bude nejlíp vyhovovat.

146 slov
1.5 minut čtení
20. 11. 2024
Eliška Holubová
Eliška Holubová