Audacity.cz/Fórum/Odstranění šumu v Audacity

Odstranění šumu v Audacity

Už dlouho se snažím naučit pracovat s Audacity, protože je to skvělý program na úpravu zvuku a nahrávání audia. Mám ale problém, který mě trápí a nevím si s tím rady. Když nahrávám různé zvuky, obvykle se mi do toho dostává šum, který pak zní dost rušivě. Chtěl bych se tedy zeptat, jak mohu efektivně odstranit tento šum z nahrávek v Audacity? Zkoušel jsem už několik věcí, jako například různé efekty a filtry, ale výsledek není takový, jaký bych si představoval. Možná dělám něco špatně nebo nevím, jaké konkrétní kroky podniknout. Rád bych se dozvěděl nějaké tipy nebo postupy, které by mi mohly pomoci dosáhnout lepší kvality zvuku. Existují nějaké specifické nástroje v Audacity, které bych měl používat? A co například nastavení citlivosti při odstraňování šumu? Také by mě zajímalo, jestli je lepší odstranit šum během nahrávání nebo až při úpravě po nahrání. Jaké máte zkušenosti s odstraněním šumu v Audacity? Jaké techniky fungují nejlépe? Děkuji za jakoukoliv radu!

159 slov
1.6 minut čtení
16. 1. 2025
Aleš Tesař
Aleš Tesař

Když chceš odstranit šum v Audacity, tak to není zas tak složitý, ale chce to trošku cviku. Nejdřív nahrávej na co nejlepším zařízení a v klidným prostředí, to pomůže hned na začátku. Pokud už máš nahrávku, tak vyber část s pouze šumem (třeba pár vteřin ticha) a pak jdi do efekty a klikni na „Odstranit šum“. Tam dej „Získat profil šumu“ a pak označ celou nahrávku, znovu otevři tu samou nabídku a dej „Odstranit šum“. Pak si můžeš pohrát s citlivostí a množstvím, abys to nevykuchal úplně. Měj na paměti, že nejde o kouzlo, takže když to přeženeš, můžeš ztratit i kvalitu hlasu nebo zvuku. Když je to hodně šumivé, tak někdy je lepší se podívat na víc efektů jako je kompresor nebo EQ, co ti pomůže vyčistit zvuk ještě víc. Kdyby to nešlo, tak možná zkus nahrát znovu v lepších podmínkách. Hlavně experimentuj a uč se na tom.

149 slov
1.5 minut čtení
5. 2. 2025
Josef Hůlka
Josef Hůlka

Takže, co se týče odstranění šumu v Audacity, je to fakt o tom najít správný postup. Nejprve si nahrávku poslechni a najdi část, kde je jen ten šum a nic jiného. Pak to vyber a jdi na Efekty -> Odstranit šum. Tam klikni na „Získat profil šumu“. Potom označ celou nahrávku a znovu otevři stejnou volbu, ale tentokrát klikni na „Odstranit šum“. Tady si můžeš pohrát s hodnotami citlivosti a snížení šumu, aby to znělo co nejlíp. Měj na paměti, že když to přeženeš, můžeš ztratit i nějaké detaily zvuku, tak buď opatrnej. Pokud máš možnost, je lepší nahrávat v tichém prostředí a mít dobrý mikrofon, protože tím už můžeš šum minimalizovat předem. Ale pokud už je šum v nahrávce, tak tenhle postup by ti měl docela pomoct. Tak hodně štěstí!

131 slov
1.3 minut čtení
26. 1. 2025
Renata Vorlová
Renata Vorlová