Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když je v mém audiu moc rušivých zvuků?

Co dělat, když je v mém audiu moc rušivých zvuků?

Ahoj všichni, potřebuju poradit ohledně nahrávání audia. Mám na mysli, že jsem si nedávno pořídil nový mikrofon a chtěl jsem konečně vytvořit nějaké vlastní podcasty nebo třeba nahrát hudbu, ale když jsem si pak poslechl to, co jsem natočil, byl jsem dost zklamaný. V pozadí se totiž objevilo strašně moc rušivých zvuků. Myslím tím všechno možné od šumění klimatizace, přes zvuky z ulice, až po občasné vrčení mého počítače. Zkoušel jsem to nahrávat v různé dny a časy, ale zdá se mi, že to prostě nejde. Nevíte někdo, co bych mohl udělat? Existují nějaké techniky nebo možná tipy na vybavení, které by mi mohly pomoci zbavit se těchto nechtěných zvuků? Četl jsem něco o různých filtrech a softwaru pro úpravu zvuku jako je Audacity, ale mám pocit, že nevím, jak s nimi správně pracovat. Taky jsem slyšel něco o akustických panelech nebo dokonce o tom, že bych měl nahrávat někde jinde. Co byste doporučili? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto problémem? Každý tip by byl super, protože chci, aby moje audio znělo co nejlépe a tyhle rušivé zvuky mě fakt ničí. Děkuju moc za vaše rady!

186 slov
1.9 minut čtení
4. 1. 2025
Elena Zlámalová
Elena Zlámalová

Zdar, tak tohle je dost častý problém, hlavně když chceš nahrávat něco s dobrým zvukem. Zkus si najít klidnější místo na nahrávání, ideálně bez oken, nebo aspoň zavři okna a dveře. Když už máš ten mikrofon, tak možná zainvestuj do nějakého pop filtru a antipop mřížky, pomůže to s rušivými zvuky a šumem. Akustické panely taky dokážou udělat divy, stačí je pověsit na stěny kolem sebe. Pak při úpravě v Audacity můžeš použít noise reduction efekt na vyčištění toho šumu. Někdy stačí i jen nastavit gain na mikrofonu správně a umístit ho blíž k sobě při nahrávání. Drž se rad, třeba se ti podaří vychytat lepší zvuk.

107 slov
1.1 minut čtení
29. 1. 2025
Vlastimil Procházka
Vlastimil Procházka

Hele, mám podobný problém se zvuky v pozadí. Tady je pár tipů, co by mohly pomoct:

1. Nahrávej v tichém prostředí: Zkus najít klidnou místnost, ideálně bez oken a s nějakým kobercem nebo závěsy, co pohltí zvuk.

2. Mikrofon: Jestli máš směrový mikrofon, dej ho blíž k ústům a zkús ho naklonit tak, aby bral hlavně tvůj hlas a ne to, co je za tebou.

3. Akustické panely: Ty panely opravdu pomůžou. I levné pěnové akustické panely můžou snížit odrazy a šum.

4. Filtry v softwaru: Audacity má funkci pro odstranění šumu. Zkus ji použít na nahrávku, aby ses zbavil těch zvuků na pozadí.

5. Přepínání zařízení: Zkus odpojit klimatizaci nebo jiné hlučné zařízení, než začneš nahrávat.

Hlavně to nevzdávej, chce to čas a praxi, ale fakt to jde vyladit.

124 slov
1.2 minut čtení
10. 1. 2025
Martina Kříčková
Martina Kříčková