Audacity.cz/Fórum/Proč mi při exportu zvuku v Audacity vypadá kvalita horší?

Proč mi při exportu zvuku v Audacity vypadá kvalita horší?

Při práci s Audacity se mi stává, že když zvuk exportuji do formátu MP3 nebo WAV, tak kvalita zvuku je mnohem horší než co slyším při úpravách přímo v programu. Zkoušel jsem různá nastavení a efekty, ale i tak mám pocit, že po exportu ztrácím hodně detailů a celkový zvuk zní nějak plochě. Přitom používám všechny ty super nástroje a filtry, které Audacity nabízí. Když pak poslechnu hotový soubor na reproduktorech nebo sluchátkách, tak mi to připadá jako by tam chyběla dynamika, hloubka a prostě všechno to, co jsem slyšel při práci. Nechci mít zvuk jako z nějakého mobilu, ale pořádně vyčištěný a plný detailů, které jsem si dal práci vytvořit. Dělal jsem nějaké testy s různými bitrate hodnotami, ale ani to nepomohlo. Jaký je vlastně rozdíl mezi těmi formáty? Je tam něco, co bych měl věnovat větší pozornost během exportu? Možná je problém v nastavení vzorkovací frekvence nebo v něčem jiném? Potkal se s tím někdo z vás? Jaké máte zkušenosti s kvalitním exportem zvuku z Audacity? Jak to udělat, aby výsledek byl tak dobrý jako práce v programu?

180 slov
1.8 minut čtení
15. 1. 2025
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus

Vypadá to, že máš problém s nastavením exportu. Často se stává, že při exportu do MP3 ztrácíš kvalitu kvůli kompresi. Zkus exportovat do WAV, což by mělo zachovat více detailů, protože je to bezztrátový formát. Když už děláš MP3, zaměř se na vyšší bitrate – ideálně alespoň 192 kbps nebo ještě víc, pokud chceš dobrý zvuk.

Další věc, co můžeš zkontrolovat, je vzorkovací frekvence. Ujisti se, že ji máš nastavenou na stejné hodnotě, na jaké pracuješ v Audacity (většinou 44.1 kHz pro audio CD). Můžeš mít i problém s EQ nebo dynamikou v mixu – zkontroluj, jestli nejsou některé frekvence moc potlačené nebo naopak zvýšené.

Pokud jsi použil hodně efektů, tak si dej pozor na to, jak to ovlivňuje finální zvuk. Některé efekty mohou způsobit, že zvuk bude plochý nebo bez dynamiky. Zkus si udělat testy s různými nastaveními efektů a poslechnout si to na různých zařízeních.

Můžeš taky zkusit exportovat do jiného formátu a pak konvertovat do MP3 pomocí externího programu, což někdy pomáhá zachovat kvalitu lépe. Hlavně si dej čas na experimentování! Tak hodně štěstí.

177 slov
1.8 minut čtení
12. 5. 2023
Magdaléna Dvořáková
Magdaléna Dvořáková

Jasně, tohle je celkem častý problém. Když exportuješ, tak záleží na tom, v jakém formátu to děláš. MP3 je komprimovaný formát a tam hodně ztrácíš kvalitu, i když nastavíš vyšší bitrate, třeba 320 kbps, tak pořád je to ztrátový formát. WAV je nekomprimovaný a měl by zachovat kvalitu, ale je potřeba dávat pozor na vzorkovací frekvenci a bitovou hloubku. Zkus zkontrolovat, jestli máš ve svých nastaveních stejnou vzorkovací frekvenci jako máš projekt v Audacity (třeba 44100 Hz). Taky si dej pozor na efekty, co používáš. Někdy můžou přidávat artefakty nebo zkreslení, což se pak projeví při exportu. Možná bys měl také vyzkoušet exportovat do jiného formátu jako FLAC, ten by měl být lepší než MP3 a pořád komprimovaný. Myslím, že když si s těma nastaveníma pohraješ, tak najdeš lepší rovnováhu a kvalita se zlepší.

134 slov
1.3 minut čtení
3. 2. 2024
František Brož
František Brož