Audacity.cz/Fórum/Jak přesně vytvářet skripty pro export v Audacity?

Jak přesně vytvářet skripty pro export v Audacity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco ohledně Audacity a toho, jak vytvořit skripty pro export. Mám pocit, že by mi to mohlo dost usnadnit práci, zvlášť když často potřebuji exportovat různé audio soubory a nechci to dělat ručně pořád dokola. Rád bych věděl, jak se do toho pustit. Slyšel jsem něco o tom, že Audacity má nějaké funkce pro automatizaci, ale nejsem si úplně jistý, jak začít. Mohli byste mi prosím přiblížit, jaké skripty je možné použít pro export? Třeba jestli existují nějaké předpřipravené šablony nebo jestli musím vše psát úplně od nuly. A co třeba formáty, které můžu při exportu používat? Jak se nastavují tyto parametry? A co když bych chtěl exportovat víc stop najednou? Existuje nějaký způsob, jak to udělat efektivně? Omlouvám se za tolik otázek, ale opravdu bych rád slyšel vaše zkušenosti a rady. Děkuji předem za jakékoli tipy a rady!

146 slov
1.5 minut čtení
30. 12. 2024
Jakub Košťál
Jakub Košťál

Pro export v Audacity můžeš využít funkci "Nyquist" skriptování, což ti umožní automatizovat proces exportu. Můžeš napsat skript, který specifikuje, co přesně chceš exportovat a v jakém formátu. Předpřipravené šablony moc nejsou, ale můžeš se podívat na fóra nebo GitHub, tam pár příkladů najdeš.

Pokud jde o formáty, Audacity podporuje MP3, WAV a další. Parametry pro export jako bitrate se nastavují v dialogu exportu, ale to můžeš udělat i skriptem. Třeba pro MP3 můžeš nastavit bitrate na 192 kbps nebo jiný.

Když chceš exportovat víc stop najednou, můžeš použít funkci "Export Multiple". Tím se ti jednotlivé stopy exportují do vybraného formátu a umístění. Je to celkem jednoduchý způsob, jak si ušetřit čas.

Celkově to chce trošku experimentování a hledání příkladů online. Audacity má ale slušnou komunitu, tak se neboj zeptat tam.

128 slov
1.3 minut čtení
5. 11. 2022
Tereza Vlková
Tereza Vlková

V Audacity můžeš použít Nyquist skripty pro automatizaci exportu. Je to celkem jednoduché, pokud máš základní znalosti programování. Můžeš napsat skript, který zahrnuje funkce jako export nebo export-to-wav a podobně. Když chceš exportovat víc stop, můžeš to udělat ve smyčce, která projde všechny stopy a vyexportuje je po jednom.

Předpřipravené šablony moc neexistují, takže budeš muset začít od nuly, ale najdeš spoustu komunitních příkladů online, které ti pomůžou. Co se formátů týče, Audacity podporuje WAV, MP3 a další. Parametry jako bitrate nebo kvalita se dají nastavit v exportovacím dialogu, což pak můžeš vložit do skriptu.

Pokud se ti nechce programovat každou část, můžeš zkusit makra nebo si vytvořit nějaké záznamy akcí v Audacity. Důležité je mít přehled o tom, co přesně chceš exportovat a jaké máš požadavky na výstup. Jo a nezapomeň zkontrolovat knihovnu pro Nyquist, tam najdeš hodně užitečných funkcí.

139 slov
1.4 minut čtení
9. 5. 2023
Lucie Stará
Lucie Stará