Audacity.cz/Fórum/Jak mám nastavit EQ, aby byla moje basa čistější?

Jak mám nastavit EQ, aby byla moje basa čistější?

Přemýšlím, jak v Audacity správně nastavit ekvalizér, abych dosáhl čistějšího zvuku basy. Mám pocit, že moje nahrávky zní trochu rozmazaně a basové tóny se mi míchají s ostatními instrumenty. Zkoušel jsem už pár věcí, jako třeba snížit některé frekvence, ale pořád to není ono. Zajímalo by mě, jestli byste mi mohli poradit, jaké konkrétní frekvence bych měl zvýraznit nebo naopak potlačit. Je důležité se zaměřit na nízké frekvence kolem 60-100 Hz, nebo by to chtělo víc experimentovat s midrange? A co vysoké frekvence? Jaký vliv mají na celkový zvuk basy? Jaký je vlastně správný poměr mezi těmito frekvencemi? Zkoušel jsem i různé předvolby EQ, ale většinou to nevyhovovalo. Měli byste nějaké tipy nebo triky, jak dosáhnout toho, aby basa byla čistější a lépe definovaná ve smíšeném zvuku? Všechny rady a doporučení na nastavení EQ by byly super!

137 slov
1.4 minut čtení
9. 7. 2021
Matěj Vašek
Matěj Vašek

Když chceš vyčistit basu, tak začni tím, že se zaměříš na frekvence kolem 60-100 Hz, to jsou ty hluboké basy a tam je většina síly. Zkus je lehce zvýšit, ale pozor na to, aby se ti to nezamíchalo s ostatními nástroji. Potom bys mohl zkusit potlačit nějaké frekvence kolem 200-300 Hz, to jsou často ty "muddy" frekvence, co dělají zvuk rozmazaný. Vysoké frekvence nad 5 kHz moc neovlivňují basu přímo, ale když je lehce zvýrazníš, může to pomoct basu víc "prosvětlit" a udělat ji definovanější ve směsi. Zkus i experimentovat s různými EQ předvolbami, ale nakonec je nejlepší to doladit podle ucha. A nezapomeň na kompresi, ta může taky dost pomoct s tím, aby basa byla stabilnější a lépe seděla v mixu.

122 slov
1.2 minut čtení
13. 9. 2024
Marcela Charvátová
Marcela Charvátová

Nejdřív si zkuste snížit frekvence mezi 200-400 Hz, to je většinou místo, kde se basy můžou rozmazávat a mísit s ostatními nástroji. Pak naopak zvýrazněte okolo 60-80 Hz, což dodá basám tu správnou hloubku. Vysoké frekvence nad 5 kHz zkusit mírně zvýšit, aby se basa stala víc slyšitelnou a definovanou, ale pozor na přehnané boostování, aby to nebylo příliš ostře znící. Experimentujte taky s midrange kolem 1-2 kHz; tam se může skrývat nějaká "mud" - to je jakoby zakalený zvuk, který může basu udělat málo čitelnou. Klíčové je najít ten správný balans a nezapomínat na celkový mix, takže poslouchejte spolu s ostatními nástroji. A hlavně – mějte vždy na paměti, že EQ je o experimentování, tak se nebojte zkoušet různé nastavení!

121 slov
1.2 minut čtení
11. 11. 2023
Zuzana Ševčíková
Zuzana Ševčíková