Audacity.cz/Fórum/Co je nejlepší frekvence pro odstranění šumu z vokálů?

Co je nejlepší frekvence pro odstranění šumu z vokálů?

Rád bych se zeptal, jaká je ta nejlepší frekvence, kterou bych měl použít na odstranění šumu z vokálů v Audacity. Občas se mi stává, že moje nahrávky mají nějaký ten šum, ať už je to šum na pozadí nebo nějaké rušivé zvuky. Zkoušel jsem různé nastavení, ale pořád to není ono. Mám pocit, že pokud bych našel správnou frekvenci pro odstranění šumu, mohlo by to hodně pomoct. Jaké máte zkušenosti s tímto? Jaké frekvence se osvědčily vám? Slyšel jsem, že některé frekvence mohou dokonce narušit kvalitu vokálů. Je lepší začít s nižšími frekvencemi nebo naopak s těmi vyššími? Díky za všechny tipy a rady! Hledám nějaké praktické informace a zkušenosti z praxe, protože jsem teď v procesu zlepšování svých nahrávek a opravdu mi záleží na tom, aby zněly co nejlépe.

130 slov
1.3 minut čtení
30. 3. 2024
Josef Krejčík
Josef Krejčík

Nějaké tipy ohledně odstranění šumu z vokálů? Takže, ideálně se zaměř na frekvence kolem 100-200 Hz pro nízké šumy, ale dávej pozor, ať neodstraníš moc z vokálů. Na vyšší frekvence, třeba nad 3 kHz, je to spíš na šum v pozadí. Osobně jsem měl dobré výsledky s pásmovým filtrem. Zkus začít s nižšími frekvencemi a pak pomalu zvyšovat, dokud neuslyšíš, že to začíná znít špatně. Hlavně si dej pozor na to, aby vokály neztratily přirozenost. Můžou tam být i nějaké artefakty z toho odstraňování, takže experimentuj a poslouchej. Taky se neboj použít ruční úpravy, někdy je to efektivnější než automatické filtry.

101 slov
1 minut čtení
18. 10. 2022
Magdaléna Doležalová
Magdaléna Doležalová

Záleží na tom, jaký typ šumu chceš odstranit. Obecně platí, že šum na pozadí bývá většinou v nižších frekvencích, takže můžeš zkusit snížit frekvence pod 200 Hz. Zkus třeba EQ a uvidíš, jestli to pomůže. Naopak pokud máš nějaký jemný šum, co se táhne ve vyšších frekvencích (třeba syčení nebo praskání), tak zkus něco kolem 5 kHz a výš. Je dobrý prozkoumat i spektrum nahrávky, abys věděl, kde ten šum vlastně je. Buď opatrný s tím, aby ses nezbavil příliš vokálů. Můžeš zkusit i nějaké pluginy na redukci šumu, ty v Audacity taky fungují docela dobře. Hlavně experimentuj a poslouchej! Každá nahrávka je jiná.

104 slov
1 minut čtení
28. 1. 2024
Zuzana Ševčíková
Zuzana Ševčíková