Audacity.cz/Fórum/EQ úpravy před mixem nebo až na mastering?

EQ úpravy před mixem nebo až na mastering?

Když se chystám na finální mix své skladby, občas mě přepadají pochybnosti ohledně toho, jak moc se mám zabývat EQ úpravami. Mám na mysli, jestli je potřeba udělat všechny ty úpravy hned teď, nebo jestli to může počkat až na fázi masteringu. Je to přece jen otázka, kdy se snažím dostat zvuk do nejlepší možné podoby a každý detail je důležitý. Ale zase, když si vzpomenu na všechny rady, které jsem slyšel o tom, že mastering je ta poslední šance udělat zvuk perfektním, tak mě to zmátlo. Jak moc by ovlivnily EQ úpravy celkový mix? Pokud to udělám teď, nebude to mít vliv na to, co se bude dít později na masteringu? Mám si třeba nechat nějaké místo pro změny v masteringu, nebo je lepší mít už teď všechno vyladěné? Zajímalo by mě, jak to děláte vy ostatní – dáváte přednost detailnímu EQ před mixováním, nebo se raději soustředíte na celkový obraz a detaily necháváte až nakonec? Myslím, že každý má jiný přístup a zkušenosti, tak by bylo super si o tom popovídat.

173 slov
1.7 minut čtení
17. 9. 2024
Dominik Rybář
Dominik Rybář

Záleží na tom, jak to máš nastavené. Někdo dává přednost tomu, aby si vše optimalizoval už při mixu, takže EQ úpravy dělá hned, aby měl jasnou představu o zvuku. Já osobně se snažím udělat aspoň základní EQ na jednotlivých stopách, abych měl mix čistější a vyváženější. Pak se to snažím doladit ještě na masteringu. Je pravda, že mastering by měl být spíš o celkovém obrazu, ale když už máš na mixu udělané pořádné EQ, tak ti to hodně pomůže. Místo pro změny v masteringu si nechávám, ale zas ne moc, protože pak bych mohl mít problém s tím, že zvuk bude moc uzavřený nebo ztracený v detailech. Takže já říkám – udělej si co nejvíc na mixu, ale nenechávej si toho moc na později. Každý to má jinak, ale je fajn mít aspoň nějakou základní strukturu už od začátku.

139 slov
1.4 minut čtení
6. 10. 2023
Simona Charvátová
Simona Charvátová

Když se dostáváš do fáze mixu, EQ úpravy jsou fakt důležitý. Mělo by to být součástí procesu mixování, ne až při masteringu. Mastering je spíš o finalizaci a dodání posledních šťouchů. Pokud se na EQ vykašleš teď a necháš to na později, můžeš se dostat do problémů, protože co uděláš teď, ovlivní celkový zvuk. I malý změny v EQ můžou udělat velkej rozdíl. Takže doporučuju se soustředit na detaily teď, ale měj na paměti, že mastering může potřebovat nějaký úpravy, ale už bys neměl zásadně měnit charakter zvuku. Mnoho lidí dává přednost udělat si to pořádně během mixu, abys pak nemusel ve finále řešit velký problémy. Všechno chce svůj čas a pokus se najít ten správnej balanc.

117 slov
1.2 minut čtení
7. 3. 2024
Jitka Kyselová
Jitka Kyselová