Audacity.cz/Fórum/Jak zařídit místnost na podcast, aby to lépe znělo?

Jak zařídit místnost na podcast, aby to lépe znělo?

Zajímá mě, jak bych měl zařídit místnost na natáčení podcastu, abych dosáhl co nejlepšího zvuku. Chtěl bych se vyhnout různým ozvěnám a nepříjemným zvukům, které by mohly rušit naše nahrávky. Jaké materiály byste doporučili použít na akustickou úpravu? Mám obavy, že i malý prostor s tvrdými stěnami bude mít špatnou akustiku, takže jaké jsou nejlepší tipy na to, aby místnost lépe pohlcovala zvuk? Mám přemýšlet o použití akustických panelů nebo nějakého jiného typu zvukové izolace? Také mě zajímá, jaký nábytek by mohl pomoci zlepšit zvukový výkon – má smysl mít v místnosti koberce nebo závěsy? A co osvětlení – má vliv na zvuk? Budu rád za jakékoliv rady nebo zkušenosti ostatních podcasterů, kteří se s podobnými problémy potýkali. Děkuji!

119 slov
1.2 minut čtení
27. 2. 2023
Lenka Vorlová
Lenka Vorlová

Nejlepší je začít s nějakou akustickou úpravou. Akustické panely, to je jasná volba, ale můžeš použít i pěnové bloky nebo koberečky, co pohlcujou zvuk. Vždycky je lepší mít v místnosti měkké povrchy, takže závěsy a koberce fakt pomůžou – zabraňují ozvěnám a dodaj teplý zvuk. V malým prostoru máš pravdu, že tvrdý stěny dělají problém, tak zkus obložit stěny něčím měkkým nebo použít knihovny plný knih. Osvětlení na zvuk vliv nemá, ale radši se vyhni nějakým blikajícím věcem, co by tě distractily. A pamatuj, že čím víc „nepřímých“ ploch, tím líp. Takže zkus experimentovat a uvidíš, co ti sedne.

99 slov
1 minut čtení
1. 10. 2022
Lucie Rozsypalová
Lucie Rozsypalová

Jasně, akustika je dost důležitá. Nejlepší je začít s měkkými materiály. Koberce jsou super, fakt ti pomůžou pohlcovat zvuk. Závěsy taky, ideálně nějaký těžký a tlustý, aby to nepouštělo zvuky ven. Akustické panely určitě doporučuji - umísti je na stěny v úrovni úst, to pomůže s odrazy. Můžeš taky zkusit pěnové bloky nebo staré matrace na stěnách, pokud nemáš moc peněz.

Co se týče nábytku, masivní stůl a židle pomůžou, protože tvrdý nábytek zvuk odráží. Pár knihovniček s knihama kolem taky může udělat divy. Osvětlení sice na zvuk vliv nemá, ale přímé osvětlení ti může dělat stíny, takže spíš měkké světlo.

A jo, snaž se vyhnout místnostem s hodně hladkýma stěnama a podlahama, to dělá neplechu. Takže čím víc měkkých věcí v místnosti, tím lépe!

125 slov
1.3 minut čtení
19. 10. 2024
Ladislav Vojtěch
Ladislav Vojtěch