Audacity.cz/Fórum/Co použít na vylepšení zvuku v místnosti pro nahrávání podcastu?

Co použít na vylepšení zvuku v místnosti pro nahrávání podcastu?

Rád bych se zeptal, jaké jsou nejlepší možnosti pro zlepšení zvukových podmínek v místnosti, kde plánuju nahrávat svůj podcast. Mám pocit, že současný zvuk je dost echo a slyším i spoustu okolních ruchů, což mi kazí celkovou kvalitu. Uvažoval jsem o akustických panelech, ale nevím, jestli jsou opravdu efektivní, nebo jestli by pomohlo něco jiného jako třeba koberce nebo závěsy. Je dobrý nápad umístit nějaké měkké materiály kolem, aby se snížila ozvěna? A co mikrofony? Jaký typ je nejlepší pro nahrávání ve standardní místnosti bez nějakého speciálního zvukového vybavení? Taky bych chtěl vědět, jestli někdo z vás měl zkušenosti s nějakými DIY řešeními, třeba jak udělat akustické panely levně s tím, co máte doma. Zajímá mě také, jestli existují nějaké tipy pro umístění nábytku nebo zařízení v místnosti tak, aby zvuk byl co nejlepší. Jaké jsou vaše zkušenosti s úpravou prostoru pro podcasting a co doporučujete? Díky!

147 slov
1.5 minut čtení
31. 10. 2021
Ondřej Jedlička
Ondřej Jedlička

Zdar, co se týká zvuku v místnosti na nahrávání podcastu, doporučuji začít s nějakýma akustickýma panelama. Fakt to pomáhá eliminovat echo a zlepšuje to celkovou akustiku. Navíc můžeš použít starý koberce, závěsy nebo i nějaký deky – prostě měkký materiály, co nasávaj zvuk. To hodně změní.

S mikrofony bych šel do nějakýho dynamickýho. Jsou lepší na potlačení okolního hluku než kondenzátory, takže pokud máš standardní místnost, tohle by mohlo fungovat.

Pokud chceš DIY řešení, stačí vzít nějakou pěnu nebo starý matrace a udělat si panely sám. Můžeš je pověsit na stěny, nebo i na strop.

A co se týče nábytku, snaž se vyhnout prázdným stěnám, dej křesla nebo stoly do prostoru, aby zvuk neměl tolik místa se odrážet. Zkrátka víc měkkých věcí kolem a bude to lepší. Dobrý luck!

129 slov
1.3 minut čtení
15. 5. 2024
Kamila Vacková
Kamila Vacková

Takže, co se týče zlepšení zvuku v místnosti na podcasting, určitě máš pravdu, že akustické panely jsou dobrý nápad. Můžou hodně pomoct s ozvěnou, ale nejsou jediná možnost. Koberce a závěsy opravdu udělají své – prostě měkké materiály pohlcují zvuk, takže se ti nebude odrážet tolik zvuku od stěn. Zkus na podlahu položit nějaký silnější koberec, to by mohlo hodně pomoct.

Mikrofony – pro nahrávání v normální místnosti bych doporučil dynamické mikrofony, protože lépe filtrují okolní hluk. Kondenzátorové mikrofony jsou super, ale chytají víc zvuku okolo. A pokud jde o umístění nábytku, snaž se mít věci tak, aby ses vyhnul rovným plochám naproti sobě – to dělá ozvěnu ještě horší. Zkus třeba umístit knihovnu nebo nějaké dekorace na stěny.

K DIY akustickým panelům – můžeš si udělat panely z minerální vaty nebo starých dek a potáhnout je látkou. Ušetříš peníze a uděláš si je podle potřeby. Taky bacha na umístění mikrofonu – měl by být blízko k ústům, ale ne moc, aby se nezvukoval.

Celkově to chce trochu experimentování a uvidíš, co ti bude fungovat nejlíp.

174 slov
1.7 minut čtení
17. 9. 2024
Zdeněk Navrátil
Zdeněk Navrátil