Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon je nejlepší pro natáčení podcastů?

Jaký mikrofon je nejlepší pro natáčení podcastů?

Když se chci pustit do natáčení vlastního podcastu, vždycky narazím na otázku, jaký mikrofon by byl pro mě ten nejlepší. Je jasné, že kvalita zvuku je pro podcasty klíčová a určitě bych rád investoval do něčeho, co mi zajistí profesionální výsledky. Ale je toho tolik na trhu, že se v tom začínám ztrácet. Mám se poohlédnout po USB mikrofonu, nebo bych měl radši sáhnout po XLR mikrofonu? A když už o těch XLR mikrofonech mluvím, potřebuju k tomu nějaký mixážní pult nebo audio rozhraní? Vím, že jsou populární značky jako Shure nebo Audio-Technica, ale vyplatí se připlatit za dražší modely, nebo mi stačí něco levnějšího na začátek? Jaké mají různé typy mikrofonů vliv na kvalitu nahrávky? Ovlivňuje to i to, jestli natáčím doma nebo třeba venku? A co směrovost mikrofonu? Který typ by byl pro mě ideální, když mám hosty a chci zachytit všechny hlasy? Slyšel jsem něco o kondenzátorových a dynamických mikrofonech, ale nejsem si úplně jistý, co přesně to znamená. Rád bych slyšel názory od lidí, kteří už nějaký mikrofon používají a jaké mají zkušenosti. Jakou značku a model doporučujete pro začátečníka v podcastingu? Děkuji za vaše tipy!

190 slov
1.9 minut čtení
20. 5. 2024
Jana Kříčková
Jana Kříčková

Takže, co se týče mikrofonů pro podcasty, tak to je fakt důležitá otázka. USB mikrofony jsou super pro začátečníky. Snadno se připojí přímo k počítači a zvuk je celkem slušný. Třeba Blue Yeti nebo Audio-Technica ATR2100 jsou fajn volby. Ale pokud chceš jít víc do hloubky a mít lepší kvalitu, XLR mikrofon je určitě lepší. Jenže k tomu budeš potřebovat nějaký mixážák nebo audio interface, což jsou další náklady. Značky jako Shure (SM7B je legendární) nebo Rode fakt dělají skvělý věci. Všechno ale záleží na tom, kolik chceš investovat.

Dynamické mikrofony bývají lepší na živé natáčení a na rušnější prostředí (neberou tolik okolního zvuku), zatímco kondenzátorové jsou citlivější a zachytí více detailů, ale zas jsou víc náchylné na šum. Směrovost je taky důležitá – pokud máš hosty, cardioid směrovost by měla stačit, abys zachytil hlasy přímo před mikrofonem.

Natáčení doma vs venku bude mít vliv na akustiku, takže třeba domů se hodí něco s dobrým potlačením okolního zvuku. Na začátek bych doporučil něco levnějšího jako USB mikrofon a pak můžeš přejít na XLR, pokud tě to chytí. Takže klidně začni levně a pak si případně připlatíš za něco lepšího.

189 slov
1.9 minut čtení
27. 2. 2023
Kamila Odehnalová
Kamila Odehnalová

Pro podcasty bych doporučil začít s USB mikrofonem, je to jednodušší, nepotřebuješ žádné další vybavení jako mixážní pult nebo audio rozhraní. Např. Blue Yeti je populární a má dobrou kvalitu zvuku, ideální pro začátečníka. XLR mikrofony jsou super, ale chce to investici do dalšího vybavení. Co se týče směrovosti, pokud natáčíš s hosty, zvol něco s kardioidním vzorem, aby ses vyhnul šumu z okolí. Kondenzátorové mikrofony zachytí více detailů a jsou fajn do studia, ale dynamické jsou lepší na živé akce nebo hlučnější prostředí. Shure SM7B je legendární, ale pro začátek stačí něco levnějšího. Značky jako Audio-Technica nebo Rode mají taky slušný výběr. Pokud plánuješ natáčet venku, koukni po mikrofonech s dobrým stíněním proti větru. Měj na paměti, že dobrý zvuk dost pomůže tvému podcastu vystoupit z davu.

128 slov
1.3 minut čtení
27. 7. 2022
Adam Navrátil
Adam Navrátil