Audacity.cz/Fórum/Potřebuji předzesilovač pro mikrofon na podcast?

Potřebuji předzesilovač pro mikrofon na podcast?

Zdravím všechny, rád bych se zeptal na něco ohledně vybavení pro podcasting. Mám doma mikrofon, ale mám pocit, že mu něco chybí. Přemýšlím, jestli bych měl pořídit předzesilovač, protože si nejsem úplně jistý, jak to funguje a jestli je to opravdu nutné. Slyšel jsem, že kvalitní zvuk je v podcastingu strašně důležitý a že bez dobrého předzesilovače to prostě nejde. Zároveň ale nevím, jestli to vlastně potřebuju k mému konkrétnímu mikrofonu a zda by mi to pomohlo zlepšit kvalitu nahrávek nebo ne. Ostatní podcasteri říkají, že s předzesilovačem se zvuk dramaticky zlepší, ale je to nutnost nebo spíš doporučení? Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte nějaké tipy na konkrétní modely, které jsou cenově dostupné a zároveň kvalitní? A co třeba porovnání s externími zvukovými rozhraními? Je lepší investovat do předzesilovače nebo rovnou do něčeho jiného? Díky moc za rady!

138 slov
1.4 minut čtení
10. 4. 2021
Jaroslava Kotková
Jaroslava Kotková

Když jde o podcasting, zvuk je fakt klíčovej. Pokud máš dynamickej mikrofon, tak bez předzesilovače můžeš mít problém s nízkou hlasitostí a šumem. Předzesilovač ti dodá potřebnej gain a zlepší kvalitu nahrávky. Pokud mluvíš do kondenzátorovýho mikrofonu, ten obvykle potřebuje phantom power, což je další důvod, proč zvážit předzesilovač nebo nějaký dobrý audio rozhraní.

Co se týče modelů, tak třeba Focusrite Scarlett nebo Behringer jsou dost cenově dostupný a kvalitní. Někteří lidi preferují externí zvukovky, protože už mají zabudovaný předzesilovače a další funkce, což je fajn na začátek. Ale pokud máš už kvalitní mikrofon a chceš víc detailů ve zvuku, tak investice do samostatnýho předzesilovače se určitě vyplatí.

Nezapomeň ale vyzkoušet, co ti víc sedí, někdy stačí jen trošku upravit nastavení a nemusíš hned kupovat nový vybavení.

127 slov
1.3 minut čtení
17. 7. 2023
Jan Slavík
Jan Slavík

Předzesilovač může být fajn, pokud chceš zlepšit zvuk, ale není to vždy nutnost. Záleží na tom, jaký máš mikrofon. Jestli máš dynamický mikrofon, tak bys mohl potřebovat víc gainu a předzesilovač by ti mohl pomoct. Naopak, jestli máš kondenzátorový mikrofon a už ho zapojuješ do nějakého rozhraní s dobrým předzesilovačem, tak to možná nebude tak potřeba. Kvalitní zvuk je fakt důležitý, to souhlasím. Ale doporučil bych se podívat na externí zvukové karty, ty většinou mají slušný předzesilovače a za dobré peníze. Třeba Focusrite Scarlett nebo něco podobného. Můžeš tím vyřešit víc věcí najednou - nahrávání, mixování atd. Takže pokud plánuješ investici, možná se zamysli nad tímhle než kupovat jenom předzesilovač. Uvidíš, co ti víc sedne.

115 slov
1.2 minut čtení
23. 6. 2023
Dominik Dušek
Dominik Dušek