Audacity.cz/Fórum/Jak vybrat správný mikrofon pro podcast?

Jak vybrat správný mikrofon pro podcast?

Když se chystám rozjet svůj vlastní podcast, dostávám se k tomu, že potřebuju vybrat ten správný mikrofon. Jenže je tu tolik možností a variant, že nevím, kde začít. Mám si vybrat dynamický nebo kondenzátorový mikrofon? Jaký vliv má směrová charakteristika na kvalitu zvuku? A co všemožné příslušenství, jako jsou pop filtry nebo stojany? Někde jsem četl, že pro začátečníky by měl být mikrofon co nejjednodušší na používání, ale zase chci mít něco, co mi vydrží delší dobu. Je lepší investovat víc peněz do kvalitního mikrofonu hned na začátku, nebo se spolehnout na levnější variantu, když jsem ještě nezkušený? Jak moc hraje roli akustika místnosti, kde budu nahrávat? A pokud chci mít i hosty, musím myslet na víc mikrofonů, nebo stačí jeden a nějaký mixážní pult? Konečně, jaký je rozdíl mezi USB a XLR mikrofony a který z nich by byl pro mě lepší volba? Vím, že tohle všechno je hodně otázek najednou, ale opravdu bych chtěl nasbírat nějaké rady a tipy od těch, kteří už mají zkušenosti s nahráváním podcastů. Předem díky za každou radu!

175 slov
1.8 minut čtení
13. 9. 2021
Adéla Žemličková
Adéla Žemličková

Pokud jde o výběr mikrofonu pro podcast, tak bych doporučil začít s dynamickým mikrofonem, protože je obecně odolnější vůči okolnímu hluku a snáze se s ním pracuje v domácích podmínkách. Kondenzátorové mikrofony jsou skvělé, ale zachytí i spoustu nežádoucích zvuků. Směrová charakteristika je taky důležitá – směrové mikrofony (jako kardioidní) pomáhají eliminovat hluk ze stran. Co se týče akustiky, snaž se nahrávat v místnosti s co nejmenšími ozvěnami – polštáře a závěsy můžou dost pomoct. Příslušenství jako pop filtry a stojany jsou super investice, protože zlepší kvalitu zvuku a usnadní práci. Pokud plánuješ mít hosty, radši vezmi víc mikrofonů a mixážní pult, abys měl víc kontroly nad zvukem. Co se týká USB vs. XLR, USB je jednodušší na používání pro začátečníky, ale XLR dává víc možností pro pozdější upgrade a lepší zvuk. Na začátku bych šel do něčeho středního, co vydrží, ale zas to nepřežeň s cenou hned na začátku.

150 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2023
Lucie Rozsypalová
Lucie Rozsypalová

Když vybíráš mikrofon na podcast, tak si hlavně ujasni, co vlastně potřebuješ. Dynamické mikrofony jsou super pro začátečníky, protože víc potlačují okolní hluk, což je fajn, když nahráváš ve špatně akusticky upravený místnosti. Naopak kondenzátorové mikrofony jsou citlivější a zachytí víc detailů, ale chce to lepší akustiku.

Směrová charakteristika je důležitá - pokud máš podcast s víc hosty, tak se zaměř na mikrofony s kardioidní charakteristikou, který snímají zvuk hlavně zepředu. Pop filtry a stojany určitě doporučuju, pomůžou ti s kvalitou zvuku a pohodlnějším nahráváním.

Investice do kvalitního mikrofonu hned na začátku se vyplatí, ale pokud jsi opravdu na začátku a nevíš, jak dlouho tě podcast bude bavit, tak můžeš vzít něco levnějšího. Rozhodně si dej pozor na to, jestli chceš USB nebo XLR mikrofon - USB je jednodušší na použití a ideální pro domácí nahrávání, zatímco XLR ti dá víc flexibility a lepší kvalitu zvuku, ale potřebuješ k tomu mixážní pult.

A pokud plánuješ mít hosty, tak buď vezmi víc mikrofonů rovnou nebo zvaž mixážní pult s jedním mikrofonem a připoj další hosty přes něj. Akustika místnosti fakt hraje roli - snaž se nahrávat v tichém prostoru a třeba i přidat nějaké měkké materiály kolem, aby se snížil ozvěna.

197 slov
2 minut čtení
28. 5. 2024
Matěj Prokop
Matěj Prokop