Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když se nahrávka šumí?

Co dělat, když se nahrávka šumí?

Mám problém s nahrávkou, kterou jsem udělal v Audacity. Když ji pustím, tak je tam dost velký šum, který mi kazí celkový dojem. Nejde o nějakou drobnost, ale o fakt silný zvukový šum, který dělá nahrávku nepočutelnou. Zkoušel jsem různý věci jako změnit mikrofon, ale pořád to není ono. Nahrával jsem přes USB mikrofon a mám pocit, že to může být tím. Jaký typ mikrofonu by byl lepší pro nahrávání, aby se minimalizoval šum? A co dalšího můžu udělat? Slyšel jsem něco o různých filtračních technikách v Audacity, ale nejsem si jistý, jak přesně na to. Mohli byste mi poradit, jestli je nějaký efekt nebo nastavení, který by mohl pomoct? Zkoušel jsem už snížit hlasitost a různé úpravy, ale nic z toho vlastně moc nepomohlo. Opravdu nevím co dál zkoušet. Má někdo zkušenosti s úpravou nahrávek, které mají šum? Jaké jsou vaše tipy? Každá rada by mi moc pomohla.

149 slov
1.5 minut čtení
29. 8. 2023
Daniel Konečný
Daniel Konečný

Když máš problém se šumem, první věc, co bych zkusil, je použít funkci odstranění šumu v Audacity. Otevři nahrávku, vyber část s čistým šumem, pak jdi na Efekty > Odstranit šum a vezmi vzorek. Potom to aplikuješ na celou stopu. Můžeš si taky pohrát s nastavením citlivosti. Další tip je zkontrolovat nastavení mikrofonu, jestli nemáš něco blbě zapojenýho nebo nastavenej příliš vysoko gain. Třeba zkusi jiný mikrofon, dynamický mikrofony mají tendenci méně zachytávat okolní zvuky. Když už mluvíme o filtraci, můžeš zkusit i EQ a snížit frekvence, kde se ten šum nejvíc projevuje. A nezapomeň se podívat na to, jaký máš okolní hluk během nahrávání. Možná to chce nahrávat v klidnějším prostředí.

112 slov
1.1 minut čtení
9. 7. 2024
Zdeňka Hrušková
Zdeňka Hrušková

Když nahrávka šumí, tak to může být fakt otrava. Pokud jsi zkoušel jiný mikrofon a pořád to není ono, tak bych se zaměřil na pár věcí. První věc – zkus použít dynamický mikrofon místo kondenzátorového, dynamické mívají menší citlivost na okolní šum. Další tip – nahrávej v co nejtišším prostředí, uzavři okna, vypni hlučné spotřebiče a tak.

Co se týče Audacity, tak tam máš možnost použít Noise Reduction. Vyber nějaký úsek nahrávky, kde je jen ten šum, pak jdi do Efekty a najdi Noise Reduction. Tam si udělej vzorek a pak aplikuj na celou stopu. Může to hodně pomoct.

Zkus taky hrát s EQ, třeba snížit frekvence, kde ten šum je nejsilnější. Taky se vyhni nahrávání s příliš vysokou gain nastavením na mikráku – to může způsobit, že se víc zesílí i šum.

Pokud to stále nebude ono, tak možná zkus jiný software nebo pluginy pro odstranění šumu. Někdy i drobné úpravy můžou udělat velký rozdíl.

Držím palce, ať to dáš do kupy!

163 slov
1.6 minut čtení
29. 10. 2024
Jaroslava Přibylová
Jaroslava Přibylová