Audacity.cz/Fórum/Jak mohu odstranit hluk na pozadí v Audacity?

Jak mohu odstranit hluk na pozadí v Audacity?

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte tipy, jak se zbavit toho otravného hluku, co se mi furt míchá do nahrávek v Audacity. Zkoušel jsem různý věci, ale pořád mám pocit, že je ten zvuk prostě moc špinavej. Nahrávám podcasty a občas mi tam proleze nějaký šum nebo i hlasy z vedlejší místnosti, což je fakt na nic. Vím, že Audacity má nějaké funkce na úpravu zvuku, ale zatím jsem se k tomu nedostal a potřeboval bych to vyřešit co nejdřív. Je tu někdo, kdo by mohl poradit, jak efektivně odstranit nežádoucí zvuky? Mám zkusit nějaký filtry nebo třeba noise reduction? Jak to vůbec funguje? Děkuju za všechny rady a tipy! Každý detail by mi pomohl, protože chci, aby moje nahrávky zněly co nejlépe. Díky moc!

126 slov
1.3 minut čtení
10. 1. 2024
Miroslava Daňková
Miroslava Daňková

Zkus použít funkci Noise Reduction, co je v Audacity. Nejprve vyber část nahrávky, kde je jen ten šum, bez tvého hlasu. Potom jdi na menu Efekty a vyber Noise Reduction. Tam klikni na "Get Noise Profile". Pak označ celou nahrávku a znovu otevři Noise Reduction, nastav, jak moc chceš šum odstranit a zkus to. Můžeš to doladit podle potřeby. Pokud to pořád nebude dost, zkus přidat Equalization nebo Compressor, to může pomoct s vyčištěním zvuku. A taky se podívej na mikrofon a zvukové prostředí – možná by pomohlo natáčení někde jinde nebo s lepším vybavením. Držím palce!

97 slov
1 minut čtení
22. 10. 2023
Adéla Sládková
Adéla Sládková

Myslím, že nejlepší způsob, jak se zbavit hluku v Audacity, je použít funkci Noise Reduction. Nejprve musíš vybrat část nahrávky, kde je jen ten šum (třeba pár vteřin ticha nebo šumu) a pak jdi do menu Efekty a vyber Noise Reduction. Klikni na Get Noise Profile. Pak označ všechnu svou nahrávku a znova otevři Noise Reduction, nastav si parametry podle potřeby a klikni na OK. Můžeš to ještě doladit s EQ, třeba odříznout nízké frekvence, kde bývá hodně šumu. Taky zkus snížit gain nebo použít kompresor, pokud něco zní moc nahlas. A nezapomeň na dobré mikrofony a akustiku místnosti – to pomůže víc než cokoliv jiného.

106 slov
1.1 minut čtení
22. 12. 2023
Kamila Odehnalová
Kamila Odehnalová