Audacity.cz/Fórum/Proč se mi zvuk při exportu do MP3 zkresluje?

Proč se mi zvuk při exportu do MP3 zkresluje?

Čau lidi, mám takový problém, a doufám, že mi tu někdo poradí. Pracuji v Audacity už nějakou dobu a většinou jsem spokojený, ale teď se mi stalo něco divného. Když exportuji svoje nahrávky do formátu MP3, všiml jsem si, že zvuk je zkreslený. Je to jako kdybych slyšel nějaké podivné praskání a bzučení, což je prostě hrozné, protože chci, aby moje hudba zněla dobře a profesionálně. Myslíte, že by to mohlo mít něco společného s nastavením bitové rychlosti? Nebo je možné, že problém je ve vzorkovací frekvenci? Zkoušel jsem různá nastavení a nic nepomáhá. Nahrávám v kvalitě 44.1 kHz a při exportu používám 192 kbps, ale pořád to zní špatně. Mám podezření, že to může být i nějaký problém s kodeky nebo s hardwarem mého počítače. Možná jsem něco přehlédl nebo špatně nastavil. Někdo mi říkal, že MP3 je ztrátový formát a že to může ovlivnit kvalitu, ale já bych nechtěl, aby moje nahrávky zněly jako z levného rádia! Co byste mi doporučili zkontrolovat? Měl by být nějaký speciální návod na to, jak správně exportovat soubory z Audacity do MP3 bez zkreslení? Předem díky za jakoukoliv radu!

187 slov
1.9 minut čtení
28. 9. 2024
Dominik Ševčík
Dominik Ševčík

Můžeš zkusit pár věcí. Zjisti, jestli máš správně nastavené rozlišení projektu v Audacity. Když nahráváš v 44.1 kHz, tak tohle by mělo sedět. Zkontroluj i bitovou rychlost - 192 kbps je fajn, ale zkus třeba 320 kbps, možná ti to pomůže. Dále se podívej na kodeky, zkus přeinstalovat LAME encoder, protože ten dělá hodně s kvalitou exportu. Pokud máš slabší počítač nebo hodně otevřených programů, může to taky ovlivnit výkon při exportu. Zkus si taky poslechnout nahrávku před exportem a zjistit, jestli je už tam nějaký problém. Jestli máš zvukovku nebo ovladače staré, může to taky zkreslovat zvuk. Zkrátka – projdi si všechno a uvidíš, co se dá ještě doladit.

110 slov
1.1 minut čtení
2. 2. 2025
Štěpán Němec
Štěpán Němec

Myslím, že problém může být vícerozměrný. Zkreslení při exportu do MP3 se může stát kvůli různým věcem. Zkus si zkontrolovat, jestli máš správné nastavení vzorkovací frekvence, což už jsi zmínil, ale i tak je dobrý to ověřit. Můžeš zkusit exportovat na vyšší bitovou rychlost, třeba 320 kbps, aby ses ujistil, že kvalita nebude tak špatná.

Další věc je, jestli nemáš ve své stopě nějaké efekty nebo úpravy, které by mohly zkreslovat zvuk. Také se podívej na to, jestli je všechno správně nastavené v Audacity a jestli máš nainstalované vhodné kodeky pro MP3. Můžeš zkusit i jiný formát jako WAV a pak ho převést na MP3 pomocí jiného softwaru.

Někdy taky pomáhá restartovat počítač nebo aktualizovat ovladače zvukové karty. Pokud máš možnost, zkus to udělat na jiném počítači nebo s jiným audio zařízením. Kdo ví, co tam může být za problém.

138 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2025
Renata Havlíčková
Renata Havlíčková