Audacity.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší plug-iny na odstranění šumu v Audacity?

Jaké jsou nejlepší plug-iny na odstranění šumu v Audacity?

Zdravím všechny, potřebuju se poradit ohledně Audacity. Pracuju na několika audio projektech a narazil jsem na problém s různými nechtěnými zvuky a šumem, který mi kazí výsledky. Vím, že Audacity má nějaké základní nástroje na odstranění šumu, ale slyšel jsem, že existují různé plug-iny, které by mohly být ještě efektivnější. Můžete mi doporučit nějaké osvědčené plug-iny, které opravdu fungují? Zajímá mě hlavně to, co používáte vy osobně a s čím máte dobrou zkušenost. Taky by mě zajímalo, jaké jsou jejich klady a zápory, jestli jsou snadno použitelné nebo jestli je potřeba nějaká speciální znalost. A pokud máte tipy na to, jak správně nastavit tyto plug-iny pro nejlepší výsledek, budu moc vděčný. Děkuju všem za pomoc!

115 slov
1.2 minut čtení
12. 12. 2024
Blanka Kroupová
Blanka Kroupová

No jasně, šum v Audacity je fakt otravný. Kromě toho základního nástroje na odstranění šumu, co tam je, zkus třeba plug-iny jako ReaFIR nebo Acon Digital DeNoise. ReaFIR je součástí balíku Reaper a umí skvěle analyzovat a odstranit šum, ale chce to trochu cviku s nastavením. Acon DeNoise je zase super jednoduchý a má fajn rozhraní, což oceníš, když s tím moc neumíš.

Co se týče kladů a záporů, ReaFIR může být moc silný, pokud to přeheneš, tak ti to zní divně. Acon je zase víc friendly pro začátečníky, ale občas ti může utéct nějaký detail v nahrávce. Nastavení? Záleží na typu šumu – zkus začít s lehkým odstraněním a pak postupně přidávat. Klíč je najít balanc, aby to nezničilo kvalitu zvuku.

Takže zkuste tyhle a uvidíš, co ti sedne nejlíp. Hlavně experimentuj!

132 slov
1.3 minut čtení
15. 11. 2024
Viktor Novák
Viktor Novák

Jasně, doporučuju zkusit pár plug-inů, co mi hodně pomohly. První je ReaFIR z Reaperu, ten umí skvěle odstranit šum a je docela jednoduchý na použití. Stačí si nastavit profil šumu a pak to hezky vyčistí. Další skvělá volba je i Audacity's Noise Reduction, ale je pravda, že když máš víc šumu, tak to prostě nestačí.

Pak můžeš zkusit i plug-iny jako iZotope RX nebo Waves NS1, ty jsou hodně populární a maj fakt super výsledky, ale jsou placený, což může být mínus. Co se týče nastavování, u ReaFIR doporučuji začít s přednastavenými profily a pak dolaďovat podle potřeby. U těch dražších plug-inů většinou mají dobré návody.

Hlavně se neboj experimentovat s nastavením – někdy to chce pár pokusů, než najdeš ideální vyvážení mezi odstraněním šumu a zachováním kvality zvuku.

129 slov
1.3 minut čtení
5. 2. 2025
Eliška Holubová
Eliška Holubová