Audacity.cz/Fórum/Jaký frekvenční rozsah by měl být při masteringu zvýrazněn?

Jaký frekvenční rozsah by měl být při masteringu zvýrazněn?

Při práci na masteringu se mi v hlavě pořád motá otázka ohledně frekvenčního rozsahu. Zajímalo by mě, co je vlastně důležité zvýraznit, aby to celé znělo profesionálně a vyváženě. Jaké frekvence byste doporučili posílit, aby skladba opravdu vynikla? Zda je lepší zaměřit se na basy, střední tóny nebo výšky? Vím, že každá skladba může vyžadovat něco jiného, ale přece jenom by mě zajímaly nějaké obecné tipy nebo osvědčené postupy. Jaký poměr frekvencí byste použili při masteringu? A co třeba EQ? Měli bychom se snažit udržet určité pásma na minimum, nebo je lepší všechno trochu vyrovnat? Uvítal bych názory a zkušenosti od vás, kdo se v tom pohybujete delší dobu. Možná i nějaké konkrétní příklady by byly super. Jak jste si tímto prošli vy a co vám fungovalo? Jaký máte pocit z různých stylů hudby a jak to ovlivňuje volbu frekvencí při masteringu? Díky moc za pomoc!

146 slov
1.5 minut čtení
1. 5. 2021
Miroslav Veselý
Miroslav Veselý

Při masteringu je to dost individuální, ale obecně se doporučuje se zaměřit na určité frekvenční oblasti. Basy (okolo 20-200 Hz) by měly mít sílu, ale pozor, aby to nezaplnilo mix. Střední frekvence (200 Hz - 4 kHz) jsou důležité pro vokály a hlavní nástroje, takže je fajn je udržet jasné a přehledné. A výšky (4 kHz a výš) dodávají vzdušnost a jasnost, takže ty bys měl taky posílit, ale s mírou. Většinou se snažím udržovat basy na rozumné úrovni, aby to nebylo moc "muddy" a střední pásmo vyčistit od nežádoucích frekvencí, co by mohly rušit. EQ by měl být tvůj kamarád – neboj se experimentovat, ale vyhnul bych se extrémním boostům, raději jemně vyhlazuj. Mám pocit, že při různých stylech hudby se to mění – například elektronika potřebuje silnější basy, zatímco akustické věci potřebují čistější střední tóny. Takže jo, každá skladba je svá a chce to cit. Zkoušej a poslouchej!

150 slov
1.5 minut čtení
25. 1. 2025
František Šimůnek
František Šimůnek

Když jde o mastering, tak fakt záleží na skladbě a žánru. Obecně bych řekl, že je dobrý se zaměřit na basy (tak kolem 20-60 Hz), aby to mělo sílu, ale zas ne přehánět, aby to nezahrabalo ostatní frekvence. Pak střední tóny (asi 200-400 Hz) jsou důležitý pro vokály a hlavní nástroje, tady je fajn udržet rovnováhu, aby to znělo přirozeně. Výšky (od 8 kHz výš) dodají jasnost a vzdušnost, ale pozor na přehnanou brilanci, může to znít nepříjemně.

Při EQ bych doporučil lehce zvýraznit frekvence, které dají skladbě ten správný „punch“, ale ne všechno vyrovnávat na stejnou úroveň. Něco může být fajn mírně potlačit, aby se to vzájemně neodíralo. Experimentuj s tím, co funguje pro tebe a tvůj styl. Zkus třeba porovnat různé mixy a jak reagují na mastering – někdy vyjde lépe mírně ubrat basy nebo přidat střední frekvence.

Jo a jestli děláš elektroniku, tak basy a výšky dost dominujou. U akustiky nebo rocku zas víc střední tóny. Každopádně drž se pocitu – co ti zní dobře, to většinou i bude!

171 slov
1.7 minut čtení
8. 11. 2024
Božena Kopalová
Božena Kopalová