Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit ekvalizér pro lepší zvuk?

Jak správně nastavit ekvalizér pro lepší zvuk?

Nedávno jsem začal experimentovat se zvukem v Audacity a pořád se snažím přijít na to, jak ten ekvalizér nastavit, aby to znělo fakt dobře. Mám pocit, že některé skladby, co upravuju, postrádají ten správný šmrnc a já si říkám, jestli je to právě tím, že nevím, jak s tím ekvalizérem pracovat. Cožpak je to tak složité? Zkoušel jsem různé přednastavené režimy, ale stejně mi to přijde jako pokus-omyl a výsledky nejsou vždy ideální. Jaký je váš tip na nastavení ekvalizéru pro různé styly hudby? Jak se liší nastavení pro rock versus jazz nebo třeba elektroniku? A co třeba frekvence – kterých se mám vyvarovat a které naopak zvýraznit? Občas slyším o tom, že snížením určitých frekvencí můžu udělat zvuk čistější, ale jak to udělat správně bez toho, abych to zničil? A jak vůbec poznám, jestli je zvuk vyvážený? Je dobré mít na paměti nějaké základní pravidlo nebo spíš spoléhat na ucho? Hrozně by mi pomohlo, kdybyste mohli sdílet nějaké tipy nebo triky, co vám fungovaly! Dík moc!

167 slov
1.7 minut čtení
20. 12. 2021
Dominik Kučera
Dominik Kučera

Ekvalizér je fakt důležitej, ale hodně lidí to dělá složitější, než to je. Základní pravidlo je naladit ucho na to, co posloucháš. Klidně začni tím, že zvýrazníš basy (okolo 60-100Hz) pro rock a pop, to dodá energii. Naopak pro jazz nebo klasiku zkus zvýraznit střední frekvence (okolo 1kHz – 3kHz), aby byly nástroje víc slyšet. Elektronika většinou potřebuje hodně subbasu (pod 60Hz), takže tam se neboj přidat.

Důležitý je se vyhnout přehnanému boostování všech frekvencí, pak to zní hrozně a nevykresleně. Místo toho zkus snížit frekvence okolo 200-400Hz, to pomůže udělat zvuk čistší, zvlášť pokud je ten mix moc "blátivý".

Nejdůležitější je mít vyvážený zvuk – pokud ti něco zní moc hlasitě nebo moc potlačeně, tak to uprav. Zkoušej a poslouchej v různých sluchátkách nebo reproduktorech, protože to může znít jinak všude. Takže experimentuj, ale drž se zásady "méně je někdy víc" a poslouchej! To by mělo pomoct.

148 slov
1.5 minut čtení
6. 3. 2024
Štěpán Rozsypal
Štěpán Rozsypal

Nastavení ekvalizéru je dost o uších a osobních preferencích, ale pár tipů ti může pomoct. Obecně platí, že pro rockové skladby můžeš zvýraznit basy kolem 60-80 Hz a pak i střední frekvence (kolem 1-3 kHz), aby se zpěv a kytary propojily. U jazzu zas zkus snížit nějaké ty basy a více se soustředit na výšky, třeba kolem 8-12 kHz, což dodá vzdušnost. Pro elektroniku je dobrý boost ve středních a vyšších frekvencích (2-6 kHz) pro energii. Zkus se vyhnout extrémním boostům – místo toho snižuj problematické frekvence, jako je 300-500 Hz, abys odstranil "blátivost" v zvuku. Měj na paměti, že pokud to zní moc tvrdě nebo nepřirozeně, je lepší ustoupit. A vyváženost poznáš snadno – když se ti zdá, že vše hraje jak má a nesoutěží to mezi sebou, jsi na správné cestě. Na konci dne je nejlepší poslouchat a experimentovat. Každému sedí něco jiného.

145 slov
1.5 minut čtení
23. 5. 2024
Božena Hlaváčová
Božena Hlaváčová