Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit hlasitost v Audacity, aby se mi neplaval mix?

Jak správně nastavit hlasitost v Audacity, aby se mi neplaval mix?

Když se snažím udělat nějaký pěkný mix v Audacity, často mám problém s tím, že mi plave hlasitost mezi jednotlivými stopami. Myslím, že je to kvůli tomu, že některé stopy jsou nahrané dost tiše a jiné zase moc nahlas, a já pak nevím, jak to upravit, aby to všechno hezky sedlo dohromady. Zkoušel jsem už pár věcí, jako třeba normalizaci nebo kompresi, ale pořád se mi zdá, že někde něco nesedí. Mám pocit, že když pak přehraju celý mix, tak to zní jako by každá stopa měla jinou hlasitost a já se bojím, že to bude prostě znít blbě. Může mi někdo poradit, jak správně nastavit úroveň hlasitosti v Audacity? Co přesně bych měl sledovat při mixování? Jakou metodu použít pro úpravu hlasitosti jednotlivých stop, aby to nakonec znělo vyváženě? Jaké pluginy nebo techniky byste doporučili pro udržení konzistentní hlasitosti? Předem díky za jakékoliv tipy!

145 slov
1.5 minut čtení
14. 4. 2023
Helena Konečná
Helena Konečná

Při mixování v Audacity je fakt důležitý mít všechny stopy vyvážený. Zkus začít normalizací, ale to samo o sobě často nestačí. Doporučuji se podívat na úrovně a snažit se mít všechny stopy v rozmezí -6 dB až -3 dB, to by mělo zabrat. Komprese taky hodně pomůže, protože vyrovná rozdíly v dynamice. Když máš nějakou stopu moc nahlas, použij gain nebo volume envelope k jejímu ztišení. Vždycky je dobrý poslouchat mix jako celek a řídit se tím, co ti zní nejlíp. Zkus přidat peak limiter na konec master stopy, aby ses vyhnul přebuzení. A pokud chceš něco extra, můžeš zkusit pluginy jako ReaJS nebo Ozone, ty dokážou udělat fakt divy. Drž se toho a bude to lepší!

117 slov
1.2 minut čtení
9. 12. 2023
Štěpán Matoušek
Štěpán Matoušek

Když se snažíš udržet hlasitost konzistentní v Audacity, tak tady je pár tipů, co by ti mohly pomoct. Začni tím, že každou stopu normálně upravíš pomocí funkce Normalizace, to ti pomůže vyrovnat ty extrémy. Pak se koukni na úroveň dB, ideálně bych doporučil, aby ses pokusil držet hlavně na -6 až -3 dB, aby ses vyhnul přebuzení.

Další věc je komprese. Použij kompresor na ty tišší stopy, aby je trochu zvýšil a zároveň zjemnil ty hlasité části. Můžeš zkusit i EQ (ekvalizér) na úpravu frekvencí, což může taky pomoct, aby to lépe sedlo dohromady.

Pokud máš víc stop, tak zkus použít fader (posuvník) na mixu, abys doladil jednotlivé úrovně. Nezapomeň si pohrát s panoramováním stopy, to může dodat hloubku a prostor. Nakonec se neboj udělat nějaké testovací poslechy na různých zařízeních – to ti ukáže, jestli je mix vyvážený. Drž se toho a uvidíš, že to bude znít lépe.

149 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2024
Jana Kříčková
Jana Kříčková