Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit VST ekvalizér v Audacity pro lepší zvuk?

Jak nastavit VST ekvalizér v Audacity pro lepší zvuk?

Chci se zeptat, jak správně nastavit VST ekvalizér v Audacity, aby zvuk byl co nejlepší. Zkoušel jsem různé efekty a úpravy, ale pokaždé to zní trochu jinak, a prostě nemůžu přijít na to, jak dosáhnout toho „dokonalého“ zvuku. Myslím, že mám slušné mikrofonování, ale zdá se mi, že mi chybí ten správný nádech právě při použití ekvalizéru. Jaké frekvence bych měl zvýšit nebo snížit? Je dobré začít od nějakého základního nastavení a pak to upravovat podle potřeby? Slyšel jsem, že je důležité vyhnout se určitému „muddy“ zvuku, ale nevím přesně, co to znamená. Měli byste doporučit nějaké konkrétní VST pluginy, které by mohly pomoct? A co třeba poradenství ohledně nastavení gainu a celkové úrovně hlasitosti při použití ekvalizéru? Mám pocit, že se mi občas zvuk zdá příliš plechový nebo naopak ztrácí detaily. Kdo má zkušenosti s efektivním nastavením ekvalizérů v Audacity? Dík za tipy!

144 slov
1.4 minut čtení
10. 8. 2024
Šárka Šrámková
Šárka Šrámková

No, tak zkus začít s nějakým základním EQ nastavením jako je 80-100 Hz pro basy, to ti dodá víc tepla, ale pozor na muddyness, tam se snaž držet nízko. Zkus snížit frekvence kolem 200-300 Hz, pokud to zní moc zamazaně. Naopak zvýšení kolem 5-7 kHz ti může dodat jasnost a detaily, ale zase to nepřežeň, jinak to bude plechový. Doporučuji vyzkoušet třeba TDR Nova nebo Voxengo EQ, jsou dobrý a zdarma. Co se týče gainu, tak to chceš mít v pohodě, aby ses vyhnul clippingu. Celkově je fajn začít s plochým EQ a pak ladit podle toho, jak ti to sedí. Hlavně poslouchej a experimentuj.

105 slov
1.1 minut čtení
4. 1. 2025
Bohuslav Macek
Bohuslav Macek

Použití VST ekvalizéru v Audacity může být trochu oříšek, ale tady je pár tipů, co by mohlo pomoct. Zejména se zaměř na frekvence kolem 80-100 Hz, kde může být "muddy" zvuk – zkuste to tam trochu snížit. Naopak, pro jasnost a detail zvyšte frekvence kolem 3-5 kHz. A pokud jde o výšky, tak 10-12 kHz může dodat zajímavý nádech, ale dejte pozor, aby to neznílo plechově. Začít s nějakým základním nastavením a pak upravovat podle vlastního ucha je super. Doporučuji zkoušet pluginy jako TDR Nova nebo EQ plugins od FabFilter, co se mi osvědčily. A nezapomeňte na gain – vyhněte se přebuzení a kontrolujte úroveň hlasitosti po aplikaci EQ. Dobré je taky poslouchat zvuk na různých zařízeních. Pořád experimentujte, ono to chce čas!

123 slov
1.2 minut čtení
19. 12. 2024
Natálie Marková
Natálie Marková