Audacity.cz/Fórum/Jaký VST plugin je nejlepší na mastering v Audacity?

Jaký VST plugin je nejlepší na mastering v Audacity?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký VST plugin považujete za nejlepší pro mastering v Audacity. Mám nějaké základní znalosti o zvukovém zpracování, ale s masteringem teprve začínám. Přemýšlím o tom, co by mi mohlo pomoct dosáhnout profesionálnějšího zvuku. Zkoušel jsem už pár pluginů, ale zatím jsem nenašel ten pravý, který by mi pomohl dostat mix na vyšší úroveň. Zajímá mě, které pluginy doporučujete a proč. Je dobré používat víc pluginů najednou, nebo raději jeden pořádný? Měla by to být spíše komprese, EQ nebo něco jiného? Jaké máte zkušenosti s konkrétními pluginy jako třeba iZotope Ozone, Waves nebo jiné? Dáváte přednost free verzím, nebo se vyplatí investovat do placených? A co takový limiter, je to nutnost? Budu rád za všechny tipy a rady, protože potřebuji zlepšit kvalitu svých nahrávek a chci se posunout dál ve svém zvukovém umění. Díky moc!

140 slov
1.4 minut čtení
30. 10. 2024
Štěpán Kuchař
Štěpán Kuchař

Není to úplně jednoduchý, co vybrat na mastering v Audacity. Zkus třeba TDR Nova, je to skvělý dynamický EQ a je zdarma. Na kompresi by mohl fungovat třeba Waves SSL G-Master, ale to už je placený a možná investice se vyplatí. iZotope Ozone je super, ale taky drahý, hodně lidí na něm dává základy pro mastering. Limitery jsou důležitý, bez toho se mix prostě nepřiblíží k tomu profesionálnímu zvuku. Zkus použít víc pluginů dohromady, ale opatrně s tím, aby to nebylo přehnané. Méně je někdy víc. Takže EQ, komprese a limiter by měly být základem, ale experimentuj a najdi si svůj styl.

102 slov
1 minut čtení
13. 12. 2024
Žaneta Konečná
Žaneta Konečná

Tak na mastering v Audacity bych doporučil pár pluginů. Pokud hledáš něco zdarma, tak zkus TDR Nova, je to skvělej dynamický EQ a dá se s ním hodně experimentovat. Na kompresi bych určitě zkusil něco jako FabFilter Pro-C, ale to je placený, takže pokud jsi na budgetu, tak třeba ReaComp od Reaperu je taky v pohodě. Limitery jsou docela nutnost, protože ti pomůžou dostat hlasitost nahoru bez přebuzení. Ozone od iZotope je super, ale dost drahej, takže pokud teprve začínáš, možná bys mohl najít levnější alternativy nebo free verze. Jo a s víc pluginama to chce opatrně, radši méně ale kvalitní, než nasypat spoustu efektů a pak to jen zkazit. I jednoduchý EQ a kompresor dokážou udělat divy. Hlavně si hraj, zkoušej a uvidíš, co ti sedne!

127 slov
1.3 minut čtení
23. 11. 2024
Andrea Hanzlová
Andrea Hanzlová