Audacity.cz/Fórum/Jak nainstalovat VST pluginy do Audacity?

Jak nainstalovat VST pluginy do Audacity?

Když jsem začal zkoumat možnosti Audacity, narazil jsem na to, že může být dost užitečné mít k dispozici VST pluginy. Jenže jak na to? Dostal jsem se do situace, kdy jsem chtěl obohatit své audio projekty, ale zjistil jsem, že nevím, jak správně nainstalovat tyto VST pluginy do Audacity. Hledal jsem nějaké jednoduché kroky nebo návody, ale většina informací byla buď příliš technická, nebo roztroušená po různých fórech. Takže bych se chtěl zeptat, jestli někdo z vás má nějaký osvědčený postup nebo tipy, jak to udělat? Jaké pluginy vůbec doporučujete? Myslíte si, že je potřeba mít v počítači nějaký speciální software, aby to fungovalo? Jsem si vědom toho, že Audacity není DAW jako některé jiné programy, ale přesto by bylo super mít možnost přidat nějaké efekty a zvuky navíc. A co se týče kompatibility, je dobré mít na paměti nějaké specifické požadavky pro různé verze Audacity? Nechtěl bych si s tím zbytečně lámat hlavu, tak budu rád za jakékoli rady či zkušenosti. Díky moc!

164 slov
1.6 minut čtení
26. 10. 2022
Karel Koudelka
Karel Koudelka

VST pluginy do Audacity se dají docela jednoduše nainstalovat, ale je potřeba dodržet pár kroků. Nejprve si stáhni potřebné VST pluginy, většina je ve formátu .dll. Potom je zkopíruj do složky, kde máš Audacity nainstalované, obvykle to bude něco jako C:\Program Files\Audacity\Plug-Ins. Pokud tam ještě nemáš složku VST, tak ji můžeš klidně vytvořit.

Pak otevři Audacity a v menu najdi "Effect" a klikni na "Add / Remove Plug-ins". Tady bys měl vidět seznam dostupných pluginů. Klikni na "Scan for new plug-ins" a měly by se ti tam objevit ty, co jsi přidal. Po naskenování je stačí aktivovat.

Myslím, že nemusíš mít žádný speciální software, ale pokud používáš 64-bitovou verzi Audacity, ujisti se, že máš také 64-bitové pluginy. Co se týče doporučení pluginů, zkusi třeba ReaPlugs od REAPERu nebo nějaké zdarma efekty jako TDR Nova nebo Voxengo. Ty jsou docela populární a fungujou dobře.

Jinak co se týče kompatibility – novější verze Audacity podporují větší množství pluginů, takže zkus mít vždycky aktuální verzi. Doufám, že ti to pomůže a že si užiješ vylepšení svých projektů!

171 slov
1.7 minut čtení
23. 5. 2023
Adéla Kučerová
Adéla Kučerová

Nainstalovat VST pluginy do Audacity není tak složitý proces, jak se zdá. Nejprve si musíš stáhnout VST pluginy, které chceš, většina jich je zdarma. Jakmile je máš stažené, dej je do nějaké složky na svém počítači. Doporučuje se vytvořit speciální složku pro VST pluginy, aby bylo snadné je najít. Potom otevři Audacity a přejdi do menu 'Edit' -> 'Preferences'. Tam najdeš sekci 'Effects' a pak klikni na 'Add VST effects'. Vyber tu složku, kde máš pluginy uložené. Po potvrzení by se měly pluginy objevit v seznamu efektů. Pokud ti to nefunguje, zkontroluj, jestli máš správnou verzi Audacity a jestli je plugin kompatibilní s 32 nebo 64bitovou verzí. Co se týče doporučení na pluginy, zkus třeba TDR Nova nebo Voxengo Span – jsou super a hodně lidí je používá. Měj na paměti, že Audacity není DAW jako Ableton nebo FL Studio, takže některé pokročilé funkce nemusí být k dispozici. Ale i tak to stojí za to!

155 slov
1.6 minut čtení
26. 10. 2023
Jindřich Janeček
Jindřich Janeček