Audacity.cz/Fórum/Jak vytvořit vlastní VST presety v Audacity?

Jak vytvořit vlastní VST presety v Audacity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně vytvořit vlastní VST presety v Audacity. Mám nějaké VST pluginy, které jsem si stáhl a rád bych je použil k úpravě svých nahrávek, ale nevím, jak postupovat, abych si mohl nastavit vlastní presety. Je tam nějaký způsob, jak to udělat přímo v Audacity? A co třeba exportování nebo ukládání těchto presetů, pokud bych chtěl použít stejné nastavení i později? Hledal jsem na internetu, ale většinou jsem narazil jen na základní informace o tom, jak používat VST pluginy a jak je nainstalovat. Ale co se týče vytváření vlastních nastavení a presetů, to už bylo horší. Máte někdo zkušenosti s tímto tématem? Jaké pluginy se nejlépe hodí pro začátečníky a jaké tipy byste mi dali pro tvorbu vlastních efektů? Děkuji za cokoliv, co byste mohli sdílet!

132 slov
1.3 minut čtení
14. 3. 2021
Adéla Hájková
Adéla Hájková

V Audacity si vlastně můžeš nastavit VST presety, ale není to úplně přímočaré. Po nahrání tvých VST pluginů do Audacity (musíš je mít nainstalovaný a správně načtený), otevři efekt, který chceš použít. Tam bys měl mít možnost nastavit různé parametry pro efekt. Jakmile si vytvoříš svoje nastavení, většina pluginů má možnost uložit preset. Je to buď tlačítko "Save" nebo "Store" někde v okně efektu.

Pak to můžeš exportovat, ale záleží na pluginu. Některé to mají, jiné ne. Obecně doporučuji začít s jednoduššími efekty jako EQ nebo reverb, tam se to dobře naučíš. Pokud chceš sdílet presety, můžeš je obvykle uložit jako soubor a poslat někomu.

Tipy? Hraj si s různými nastaveními, neboj se experimentovat. Zkus třeba různé kombinace efektů na nahrávce a uvidíš, co ti sedne. Takže klidně zkoušej a hledej, co ti funguje!

134 slov
1.3 minut čtení
22. 3. 2022
Vojtěch Vyskočil
Vojtěch Vyskočil

Takže, pokud chceš vytvořit vlastní VST presety v Audacity, tak to jde, ale není to úplně triviální. První věc, co udělej, je ujistit se, že máš správně nainstalovaný VST pluginy. Jakmile je máš, otevři Audacity a zvol si nahrávku nebo zvuk, který chceš upravit. Pak přejdi na efekty a vyber svůj VST plugin.

Když se ti otevře okno pluginu, můžeš tam nastavovat různé parametry. Každý plugin by měl mít možnost uložit nastavení jako preset. Hledej tlačítko jako "Save" nebo "Presets" v rámci pluginu – většinou je to někde nahoře nebo dole v okně. Jakmile si preset uložíš, měl bys ho pak najít v seznamu presetů v tom samém pluginu, takže si ho můžeš později snadno vybrat.

Co se týče tipů pro začátečníky, doporučuji začít s něčím jednoduchým, třeba reverb nebo EQ – ty jsou obvykle dost intuitivní. A neboj se experimentovat! Zkoušej různý kombinace efektů a nastavuj věci podle svýho gusta. Někdy to chce prostě trochu času a zkoušení. Hodně štěstí s tvými nahrávkami!

162 slov
1.6 minut čtení
8. 4. 2023
Simona Sýkorová
Simona Sýkorová