Audacity.cz/Fórum/VST efekty a Audacity - Jak na to?

VST efekty a Audacity - Jak na to?

Zajímalo by mě, jestli je možné používat VST efekty v Audacity pro úpravu zvuku. Mám nějaké skvělé pluginy, které bych rád využil ve svých projektech, ale nevím, jak to vše správně nastavit. Slyšel jsem, že Audacity má nějakou podporu pro VST, ale nikdy jsem to nezkoušel a mám obavy, že by to nemuselo fungovat tak, jak bych si představoval. Narazil jsem na různé návody a diskuse, kde se o tom mluví, ale většinou jsou dost stručné a já bych potřeboval něco podrobnějšího. Například by mě zajímalo, jaké konkrétní kroky musím udělat pro to, abych VST efekty do programu správně nainstaloval a pak je mohl používat při editaci zvuku. Je potřeba něco speciálního stáhnout nebo nastavit? A co když narazím na nějaké problémy – existují nějaké časté komplikace, na které bych měl být připravený? Taky se chci ujistit, že to nezpůsobí nějaké problémy s výkonem mého počítače, protože mám starší model. Děkuju za každou radu a tipy, které mi pomohou rozjet moje zvukové projekty!

163 slov
1.6 minut čtení
14. 3. 2021
Vojtěch Beran
Vojtěch Beran

Jasně, VST efekty v Audacity jdou použít, je to docela jednoduchý. První věc, co musíš udělat, je stáhnout a nainstalovat Audacity, pokud ho ještě nemáš. Pak si stáhni VST pluginy, co chceš použít. Je dobrý mít je ve speciální složce, třeba "VST Plugins" v tvém dokumentech nebo jinam, kde to snadno najdeš.

Pak otevři Audacity a jdi do menu – najdi Preferences (Nastavení) a v tom si vyber Effects (Efekty). Tady bys měl vidět možnost přidat VST pluginy. Aktivuj tu volbu a vyber tu složku, kde máš pluginy nainstalovaný.

Po restartu Audacity by se ti měly pluginy objevit v seznamu efektů. Pokud ne, tak zkontroluj, jestli jsou kompatibilní s verzí Audacity a tvým systémem. Co se týče výkonu, záleží na tom, jak těžké ty pluginy jsou. Starší počítače mohou mít problémy s náročnějšími efekty, takže testuj postupně a sleduj výkon. Když něco nefunguje, tak často pomůže zkontrolovat fóra nebo YouTube – tam najdeš spoustu tipů a návodů.

Celkově to zvládneš, chce to jen trochu trpělivosti!

164 slov
1.6 minut čtení
10. 1. 2025
Eduard Pokorný
Eduard Pokorný

Jasně, VST efekty můžeš v Audacity používat, ale chce to trochu práce. Nejprve si musíš stáhnout a nainstalovat Audacity, pokud ho ještě nemáš. Pak potřebuješ VST pluginy, co chceš použít. Můžeš je najít volně na internetu nebo koupit. Až je máš, tak je třeba je zkopírovat do složky, kde Audacity hledá pluginy. Obvykle to bývá v Program Files/Audacity/Plug-Ins nebo podobně.

Pak otevři Audacity a jdi do menu "Effect" a pak na "Add / Remove Plug-ins". Tady bys měl vidět seznam dostupných efektů, tak označ ty nový a klikni na "Enable". Po tom bys měl být schopný je najít v menu efektů při editaci zvuku.

Jako pozor – starší PC může mít problém s výkonem, zvlášť pokud používáš víc efektů najednou. Takže radši to zkoušej postupně a sleduj zatížení procesoru. Možná se ti budou občas pluginy chovat divně – u VST to není nic neobvyklýho. Pokud narazíš na problém, většinou funguje restart Audacity nebo zkontrolovat aktualizace pluginů.

Držím palce s úpravama zvuku!

158 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2024
Adéla Sládková
Adéla Sládková