Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit hlasitost jednotlivých stop, aby byly vyvážené?

Jak nastavit hlasitost jednotlivých stop, aby byly vyvážené?

Potřeboval bych radu ohledně toho, jak správně nastavit hlasitost různých stop v Audacity. Dělám si mix a mám tam několik různých nahrávek – vokály, kytaru, basu a bicí. Když to přehrávám, některé stopy jsou mnohem hlasitější než jiné a nevím, jak je vyvážit, aby všechno znělo hezky spolu. Zkoušel jsem s tím hýbat manuálně, ale pořád to není ono. Chci, aby byl zvuk vyvážený a příjemný na poslech. Existuje nějaký postup nebo technika, kterou bych měl dodržet? Jaké efekty nebo nástroje v Audacity využít pro úpravu hlasitosti jednotlivých stop? Mám použít normalizaci nebo kompresi? A co když se mi zdá, že některé stopy zní moc plochě, jak to oživit? Byl bych vděčný za jakékoliv tipy nebo rady, které by mi mohly pomoci dosáhnout lepšího výsledku. Děkuji!

126 slov
1.3 minut čtení
25. 8. 2023
Štěpán Lacina
Štěpán Lacina

No, s tímhle je to někdy fakt oříšek. Zkus začít tím, že si všechny stopy normalizuješ – to je taková základní věc. U každé stopy vyber efekt Normalizace a nastav, aby ti to zvedlo hlasitost na třeba -1 dB, abys měl rezervu. Tím ty nahrávky dostaneš na podobnou úroveň.

Pak bych doporučil použít kompresi. Na vokály to může hodně pomoct, aby nezníly moc plochě a zároveň byly slyšet i v mixu. V Audacity máš efekt Kompresor, s tím si pohrávaj, ale dej pozor, ať to nepřeženeš, jinak ti to zničí dynamiku.

Co se týče vyvážení – pak už jenom hraj s posuvníky hlasitosti na mixážním pultu (nebo prostě na těch stopách), dokud ti to nezní dobře. Taky si dej pozor na EQ, aby každá stopa nesoutěžila o stejný frekvence. Kytara může mít víc midlow frekvencí a bicí zase potřebujou tu basu.

A nakonec, když se ti zdá, že něco zní moc plochě, tak můžeš zkusit přidat efekt reverb nebo delay na některý stopy – dodá to hloubku a prostor. Ale opatrně, ať to nepřebije ostatní zvuky. Tak hodně štěstí!

176 slov
1.8 minut čtení
5. 6. 2023
Adéla Žemličková
Adéla Žemličková

Když se snažíš vyvážit stopy v Audacity, tak doporučuji začít s nastavením hlasitosti jednotlivých stop. Zkus použít funkci normalizace, což ti pomůže dostat všechny stopy na podobnou úroveň. Je dobré to udělat zvlášť pro každou stopu, aby se ti nevytratily detaily. Pak můžeš zkusit kompresi, aby jsi zpevnil dynamiku a zabránil přehlušení některých částí.

Pokud máš pocit, že některé stopy zní plochě, můžeš zkusit přidat nějaký reverb nebo EQ, aby si je oživil. Například zvýšení výšek u vokálů může udělat zázraky. Zkus se taky zaměřit na mixování – hraj si s panorámou, abys stopy rozložil do prostoru.

Když to pak celé poslechneš, dej si pozor na to, aby bicí byly dostatečně slyšet, ale ne přehlušovaly ostatní nástroje. Měj trpělivost a experimentuj, dokud to nebude znít tak, jak chceš!

128 slov
1.3 minut čtení
12. 6. 2023
Petr Prchal
Petr Prchal