Audacity.cz/Fórum/Jak zvýšit hlasitost jedné stopy v Audacity?

Jak zvýšit hlasitost jedné stopy v Audacity?

Mám problém s jednou stopou ve svém projektu v Audacity, která zní příliš potichu v porovnání s ostatními. Když to pak přehraju, tak se mi zdá, že ta tichá stopa úplně zapadá a nedává to ten správný zvukový efekt, který bych chtěl. Zkoušel jsem už různá nastavení a efekty, ale pořád se mi nedaří docílit toho, aby byla ta jedna stopa slyšet víc. Jaké byste doporučili triky nebo metody na zvýšení hlasitosti této stopy? Mám se pokusit o normalizaci, nebo použít kompresor? Kdybych měl upravit EQ nebo nějaké další efekty, co byste radili? Je to nějaká běžná věc, nebo je to jen můj problém? Jaké jsou nejlepší praktiky pro vyvážení stop v mixu tak, abych nemusel neustále upravovat hlasitost při každém poslechu? Ocenil bych jakékoliv tipy a rady, protože chci mít svůj projekt co nejlepší. Děkuji!

136 slov
1.4 minut čtení
13. 5. 2024
Blanka Šimková
Blanka Šimková

Zvýšení hlasitosti jedné stopy v Audacity můžeš udělat pár různýma způsobama. První, co mě napadá, je použít normalizaci. To ti může pomoct dostat tu tichou stopu na úroveň ostatních. Jen vyber stopu, pak jdi na Efekty a najdi Normalizovat. Můžeš zkusit i kompresor – ten ti pomůže zmenšit dynamiku a zvýšit průměrnou hlasitost.

Další možnost je EQ, kde můžeš zvýraznit určité frekvence, aby ta stopa víc vynikla. Třeba zvýšit střední frekvence může udělat zázraky. Pokud chceš mít všechny stopy vyvážené, zkus si nastavit referenční stopu a podle ní ladit ostatní. A jo, je to běžný problém, hodně lidí to řeší, takže se tím netrap. Hlavně experimentuj a poslouchej, co zní nejlíp.

111 slov
1.1 minut čtení
9. 10. 2023
Eduard Hájek
Eduard Hájek

Zvýšení hlasitosti jedné stopy v Audacity je celkem běžný problém. Můžeš začít s normalizací – vyber tu stopu, jdi na Efekty a vyber Normalizovat. To by mělo zvýšit úroveň bez zkreslení. Pokud to nepomůže, zkus kompresor, ten ti pomůže vyrovnat dynamiku a udělat částí hlasitější. Další možnost je EQ, kde můžeš zvýšit některé frekvence, co dělají zvuk výraznějším. Trošku experimentuj s těmi efekty a sleduj, co to udělá s celkovým mixem. Taky se ujisti, že máš správně nastavený mixér, aby se ti to nevyrovnalo při poslechu. Jo, je to normální problém, tak se tím moc netrap. Zkus taky hrát s panorámou, někdy stačí trošku posunout stopu do strany, aby víc vynikla. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
1. 5. 2024
Aleš Brož
Aleš Brož