Audacity.cz/Fórum/Jak správně kombinovat delay a reverb v Audacity?

Jak správně kombinovat delay a reverb v Audacity?

Zajímalo by mě, jak nejlépe zkombinovat efekty delay a reverb v programu Audacity. Vím, že oba efekty mohou výrazně ovlivnit zvuk a atmosféru nahrávky, ale mám pocit, že se mi je zatím nepodařilo nastavit tak, aby spolu správně fungovaly. Jak bych měl začít? Mám použít delay jako první efekt, nebo je lepší dát ho až za reverb? A co se týče nastavení – jaké hodnoty pro opakování a délku delay bych měl zkusit? A co se týče reverbu, jaký typ by byl vhodný pro různé styly hudby, třeba pro rock nebo elektroniku? Hrozně rád experimentuji a snažím se dosáhnout profesionálního zvuku, ale někdy se mi zdá, že zaplácávám zvuk víc než mu pomáhám. Má smysl používat tyto efekty společně, nebo by bylo lepší se soustředit na jeden efekt a důkladně ho doladit? Také bych chtěl vědět, jestli existují nějaké tipy na to, jak posílit prostorovost zvuku pomocí těchto dvou efektů. Děkuji všem za rady a zkušenosti!

156 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2025
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus

Kombinace delay a reverb může být tricky, ale dá se to hezky zvládnout. Obecně je lepší začít s delayem a pak přidat reverb. Delay ti dá jasnost a prostor, zatímco reverb dodá hloubku. Co se týče nastavení, zkus třeba 200-400 ms pro delay, a pak si hraj s opakováním – kolem 30% feedback by mělo fungovat. U reverbu záleží na stylu; pro rock třeba medium hall, a pro elektroniku spíš něco jako plate reverb. Hlavně to nepřežeň, aby zvuk nezanikl v tomhle mixu efektů. Je dobrý experimentovat, ale radši drž na uzdě, jinak to může znít jako bahno. A co se prostoru týče, zkuste různé kombinace velikosti reverbu a delayu, abys dosáhl pocitu šířky zvuku. Hodně štěstí!

117 slov
1.2 minut čtení
5. 1. 2025
Karel Soukup
Karel Soukup

Kombinace delay a reverb v Audacity je fakt o tom, jak to cítíš. Jestli chceš začít, tak doporučuju dát delay jako první efekt, protože dodává hloubku a prostor, a pak přidat reverb, aby se to pěkně spojilo. Co se týče nastavení, zkus delay s cca 200-400 ms pro opakování a hrát si s feedbackem, ale moc nezapomínej na mix level – nesmí to být moc nahlas. Reverbu zkus nějaký kratší pro rock, třeba s menším decay time, a pro elektroniku klidně delší s většími hall parametry. Vždycky platí méně je více, takže jestli máš pocit, že to zvuk spíš zabíjí, zkus jeden efekt doladit pořádně a pak třeba přidat ten druhej. Aby ses dostal k tomu prostoru, hraj si s EQ před efekty nebo zkus najít sweet spot s různými presetama. Experimentuj a sleduj, co funguje pro tvůj styl!

139 slov
1.4 minut čtení
10. 1. 2025
Olga Vojtěchová
Olga Vojtěchová