Proč se mi míchání delay a reverb nezdá? Co dělám špatně?
Při práci na svých projektech v Audacity jsem narazil na problém, který mi nedává spát. Zkoušel jsem použít delay a reverb, abych vytvořil nějakou atmosféru, ale výsledky mě vůbec neuspokojují. Možná je to tím, že prostě nemám dostatečné zkušenosti s mícháním těchto efektů dohromady. Když přidám delay, tak se mi zdá, že zvuk je nějaký rozmazaný a pak, když přidám reverb, tak to celé zní jako jeden velký chaos. Jako by se mi ty efekty vzájemně rušily nebo nevytvářely ten správný prostor, který bych chtěl slyšet. Zkoušel jsem různé nastavení, ale pořád nemůžu najít to správné vyvážení mezi těmito dvěma efekty.
Možná dělám nějakou chybu v postupu? Nevíte někdo, jestli se má nejdřív aplikovat delay a pak reverb, nebo naopak? Jaké parametry bych měl sledovat při nastavování obou efektů? Mělo by se to dělat v nějakém specifickém pořadí? Někdy mám pocit, že i když každý efekt zvlášť zní dobře, po jejich smíchání to prostě nefunguje. Dáváte do mixu tyto efekty v různém poměru nebo používáte nějaké konkrétní typy delay a reverb? Představoval jsem si, že míchání těchto efektů přinese do mé hudby nějaký zajímavý prvek, ale spíš mám pocit, že to všechno zaniká.
Zajímalo by mě také, jaké nastavení by bylo ideální pro různé žánry hudby. Zjistil jsem totiž, že to, co funguje pro elektroniku, nemusí nutně fungovat i pro akustické nástroje. Může mi někdo poradit s tímto problémem? Jaké jsou nejlepší praktiky pro míchání delay a reverb? Jaké máte zkušenosti vy? Zatím jsem nenašel žádný tutoriál nebo článek, který by se touto kombinací efektů zabýval detailněji. Každá rada by pro mě byla cenná!