Audacity.cz/Fórum/Jak zpomalit audio bez zkreslení v Audacity?

Jak zpomalit audio bez zkreslení v Audacity?

Když pracuju s Audacity, často potřebuju zpomalit skladbu nebo nějaký audio klip, ale mám problém, že když to udělám, tak se mi to vždycky nějak zkreslí a zní to divně. Zkoušel jsem různé efekty, ale pořád se mi to nedaří udělat tak, aby to znělo přirozeně a kvalitně. Je nějaký speciální postup nebo technika, jak zpomalit audio v Audacity a zároveň udržet kvalitu zvuku? Můžete mi prosím říct, jaké nastavení nebo efekty použít? Hlavně bych chtěl vědět, jestli existuje nějaká možnost, která by mi umožnila zpomalit zvuk bez toho, aby mi to úplně rozbilo jeho autenticitu. Zajímalo by mě třeba i to, jestli by bylo dobré použít nějakou jinou metodu než klasické zpomalení, třeba jestli je lepší použít pitch shifting nebo něco jiného. Někdo mi říkal, že existují filtry nebo pluginy, které by mohly pomoct. Takže pokud máte tipy nebo zkušenosti se zpomalováním audia v Audacity, budu moc rád za každou radu!

152 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2022
Eduard Malík
Eduard Malík

Zpomalování audio v Audacity bez zkreslení je fakt zas takovej oříšek, ale dá se to. Zkus použít efekt "Change Tempo" místo klasického "Change Speed". Ten ti umožní zpomalit audio, aniž by to měnilo výšku tónu, což je fajn pro zachování kvality zvuku. Otevři si efekt v menu, nastav procenta, kolik chceš zpomalit a mělo by to být lepší.

Jestli chceš fakt super kvalitu, zkus pluginy jako PaulStretch nebo něco podobnýho, co je určený na extrémní zpomalování. Ty dokážou udělat zázraky a udrží zvuk docela čistý. Taktéž můžeš zkusit hrát si s EQ a kompresí po zpomalení, aby ses zbavil nějakých nežádoucích šumů.

V zásadě je dobrý experimentovat a najít tu nejlepší metodu pro tvoje audio. Hodně štěstí!

117 slov
1.2 minut čtení
17. 11. 2024
Vlastimil Beran
Vlastimil Beran

Zpomalování zvuku bez zkreslení v Audacity je trochu výzva, ale dá se to udělat. Místo klasického zpomalení pomocí efektu "Change Tempo" zkus použít "Change Speed". Ale pozor, ten většinou mění i tón. Můžeš taky zkusit efekt "Sliding Stretch", což umožňuje zpomalit audio víc přirozeně a udržet kvalitu. Další možností je použít pluginy jako Celemony Melodyne nebo zkusit Audacity s VST pluginy, které mají lepší algoritmy pro zpomalení. Když to děláš, snaž se pracovat s menšími kousky zvuku a pak je spojit dohromady, to může pomoct udržet autenticitu zvuku. Hodně štěstí!

90 slov
0.9 minut čtení
18. 2. 2023
Pavla Šebestová
Pavla Šebestová