Audacity.cz/Fórum/Jak udělat crossfade mezi dvěma skladbami v Audacity?

Jak udělat crossfade mezi dvěma skladbami v Audacity?

Čau, mám dotaz ohledně toho, jak udělat crossfade mezi dvěma skladbami v Audacity. Zkoušel jsem už nějaké věci, ale pořád se mi to nedaří tak, jak bych chtěl. Chci, aby se jedna skladba postupně vytrácela, zatímco druhá začíná hrát, ale zatím jsem to jenom zkoušel s tím, že jsem si je dal vedle sebe a snažil se je prostě oříznout. Myslím, že bych měl použít nějakou funkci pro mixování nebo tak něco, ale vůbec nevím, kde začít. Hledal jsem i nějaké tutoriály, ale většinou jsou zaměřené na jiné efekty nebo úpravy, což mě moc nepomohlo. Přitom bych potřeboval, aby ten přechod byl plynulý a ne takový skokový. Takže pokud někdo víte, jak na to a co přesně v Audacity nastavit nebo použít, budu moc vděčný za každou radu! Dík!

129 slov
1.3 minut čtení
6. 6. 2024
Pavel Mašek
Pavel Mašek

Tak na tohle je docela jednoduchý postup. Otevři obě skladby v Audacity a nejdřív je dej vedle sebe, jak říkáš. Pak si vyber část první skladby, kterou chceš, aby se vytrácela – ideálně posledních 5-10 sekund. A tu část pak zkopíruj a vlož ji na konec druhé skladby. Teď přijde ta nejdůležitější část. Musíš použít efekt zeslabení (Fade Out) na tu první skladbu a efekt zesílení (Fade In) na začátek druhé skladby. Takže označ tu vybranou část z první skladby a klikni na Efekt -> Fade Out. U druhé skladby udělej to samý, ale s Fade In. Mělo by to udělat ten plynulej přechod, co chceš. Pak si to můžeš poslechnout a pokud je něco moc skokový, tak to ještě doladíš, třeba upravíš délku fade efektů. Jo a nezapomeň uložit jako nový projekt nebo exportovat jako MP3, atd.

138 slov
1.4 minut čtení
6. 6. 2024
Matěj Šindelář
Matěj Šindelář

Takže, crossfade v Audacity se dá udělat celkem snadno. Musíš mít obě skladby na různých stopách. Pak si je posuň tak, aby se trochu překrývaly. Teď si vyber první skladbu a použij efekt "Fade Out", což ji postupně ztlumí. Pak vyber druhou skladbu a dej jí efekt "Fade In", ten ji zase postupně rozjede. Hlavně dej pozor, aby ty efekty byly dost dlouhé, aby se udělal plynulý přechod. Potom to můžeš poslechnout a upravit délku podle potřeby. Pokud to ještě není ideální, tak můžeš zkusit trošku upravit úrovně hlasitosti nebo i použít nějaké EQ efekty pro lepší míchání. Snad to pomůže!

101 slov
1 minut čtení
15. 11. 2021
Michal Horálek
Michal Horálek