Audacity.cz/Fórum/Odstranění šumu v Audacity bez ztráty kvality zvuku?

Odstranění šumu v Audacity bez ztráty kvality zvuku?

Přemýšlím, jak se zbavit nežádoucího šumu v nahrávkách, které jsem vytvořil v Audacity. Nahrávky jsou super, ale ten šum je fakt nepříjemný a snižuje celkovou kvalitu zvuku. Zkoušel jsem různé metody, ale bojím se, že pokud použiju nějaké efekty na odstranění šumu, tak to může ovlivnit i ostatní části zvuku a narušit tak celkovou kvalitu. Chci, aby moje nahrávky zněly profesionálně a čistě, ale nevím, jak na to. Můžete mi prosím poradit, jak správně postupovat při odstranění šumu v Audacity? Jaké nastavení nebo techniky bych měl použít, abych minimalizoval ztrátu kvality a zachoval přirozený zvuk? A je nějaká možnost, jak si to otestovat nebo udělat srovnání před a po aplikaci těchto úprav? Budu opravdu vděčný za jakékoli tipy a triky, které byste mohli mít, protože už jsem vyzkoušel několik různých přístupů a zatím jsem nebyl úplně spokojený s výsledkem.

139 slov
1.4 minut čtení
17. 4. 2024
Kristýna Pánková
Kristýna Pánková

Zkus odstranit šum takhle: nejdřív si vyber kousek nahrávky, kde nic nemluvíš, jen šum. Pak jdi do Efekty - Odstranit šum a klikni na "Získat profil šumu". Tím Audacity zjistí, co má odstranit. Potom vyber celou nahrávku a znovu otevři ten efekt, nastav si to na tak 12-15 dB (záleží na tom, jak moc je to slyšet) a klikni na "OK". Můžeš to zkusit i s různými frekvencemi, abys našel ten správný balans. Pokud se ti zdá, že to moc zkresluje, zkus použít menší hodnoty nebo zkombinuj s kompresorem pro lepší vyvážení zvuku. A nezapomeň si udělat kopii původní stopy, abys mohl porovnat výsledky před a po. Takhle bys měl mít čistější zvuk bez velkých ztrát na kvalitě.

118 slov
1.2 minut čtení
7. 8. 2024
Jitka Šafaříková
Jitka Šafaříková

Odstranění šumu v Audacity se fakt dá udělat tak, aby se kvalita zvuku moc nesnížila. Tady je pár tipů, co můžeš zkusit. Nejprve si vyber nějakou část nahrávky, kde je jenom šum a nic jiného. Pak jdi na „Efekty“ a vyber „Odstranit šum“. Tam si klikni na „Získat profil šumu“. To Audacity zjistí, co chceš odstranit. Potom označ celou nahrávku, znovu jdi na „Odstranit šum“, nastav parametry jako je množství redukce a citlivost (zkus začít třeba s 12 dB a 6). Můžeš to předem pustit a poslechnout si, jak to bude znít. Po aplikaci je dobrý si nahrávku poslechnout porovnat s originálem, třeba tím, že si uděláš kopii a porovnáš to vedle sebe. Jestli se ti to zdá furt moc umělé, tak zkus snížit redukci nebo použít i jiný efekty jako kompresor nebo ekvalizér na doladění zvuku. Hlavně se neboj experimentovat a vždycky si dělej zálohy originálů.

147 slov
1.5 minut čtení
4. 10. 2024
Jan Valenta
Jan Valenta