Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu ve zvuku v Audacity?

Jak se zbavit šumu ve zvuku v Audacity?

Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký snadný a efektivní způsob, jak eliminovat šum při úpravě nahrávek v Audacity. Mám na mysli různé typy šumu, jako je šum pozadí, praskání nebo hučení, které se občas objeví ve zvuku. Používám Audacity už nějakou dobu a i když jsem zkoušel několik různých metod, stále se mi nedaří dosáhnout čistého zvuku bez jakýchkoliv rušivých elementů. Předtím jsem si říkal, že by to mohlo být jen problém s mikrofonem, ale ukazuje se, že i když natáčím v tichém prostředí, výsledek stále není ideální. Chtěl bych vědět, jestli máte nějaké tipy nebo triky, jak se efektivně zbavit šumu. Existují nějaké specifické efekty nebo nastavení v Audacity, které by mohly pomoci? A co pluginy? Je jich tolik na výběr, ale ne vždy vím, které z nich skutečně fungují a jsou užitečné pro odstranění šumu. Také bych byl rád za jakékoliv rady ohledně nastavení mikrofonu a akustiky místnosti, protože si myslím, že to může mít velký vliv na kvalitu nahrávek. Byl bych vděčný za jakoukoliv pomoc nebo zkušenosti od vás ostatních, kteří jste s tímto problémem bojovali a podařilo se vám ho vyřešit.

185 slov
1.9 minut čtení
4. 9. 2024
Marcela Malá
Marcela Malá

Zbavit se šumu v Audacity je fakt výzva, ale pár tipů mám. Nejprve zkus použít efekt "Noise Reduction". Označ si kousek ticha, kde je jen šum, a pak v menu najdi "Effect > Noise Reduction" a klikni na "Get Noise Profile". Potom označ celý zvuk a znovu otevři ten efekt, nastav si sílu redukce podle potřeby a aplikuješ to. Taky si hraj s nastavením EQ, můžeš odstranit některé frekvence, kde se šum nejvíc projevuje.

Pokud máš praskání, tak to může být problém s nastavením mikrofonu nebo bitrate. Zkus snížit vstupní hlasitost mikrofonu v nastavení, aby se to ztlumilo. Co se týče akustiky, snaž se nahrávat v místnosti s co nejmenším ozvěnou – třeba nějaké závěsy nebo polštáře můžou pomoct.

A pokud chceš jít ještě dál, můžeš zkusit některé pluginy jako ReaFIR nebo i některé kompresory, co mají noise gate. Ale většinou stačí to základní, takže zkus tyhle věci a uvidíš, co to udělá!

152 slov
1.5 minut čtení
25. 9. 2024
Dominik Dušek
Dominik Dušek

Jasně, šum ve zvuku je fakt otravný. Zkus tohle: v Audacity vyber část nahrávky, kde je jen šum (třeba před nebo po mluvení), pak jdi na Efekty > Odstranit šum. Tam klikni na ‚Získat profil šumu‘. Pak označ celou nahrávku a znovu otevři Efekty > Odstranit šum a nastav úroveň, jak moc chceš šum odstranit. Neboj se experimentovat s parametry, někdy stačí malá úprava.

Další věc je zkontrolovat mikrofon – zkuste jiný nebo ho nastavit blíž k ústům, abys měl lepší signál. Místnost může taky dost ovlivnit kvalitu, tak pokud můžeš, dej tam nějaké polštáře nebo deky, aby to tlumilo odrazy. Pokud ti to nepomůže, mrkni na nějaké pluginy jako ReaPlugs nebo Audacity Plugin Pack, ty by měly mít dobrý filtry na šum.

Hlavně nezapomeň – nejlepší je nahrávat v co nejtišším prostředí a s kvalitním vybavením. Tak hodně štěstí!

140 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2024
Elena Zlámalová
Elena Zlámalová